Gemeente Amsterdam


Datum 23 mei 2006
Kenmerk 071

Persbericht
Evaluatie preventief fouilleren: verlengen veiligheidsrisicogebieden 2006

Op 1 juli 2006 loopt de vierde termijn van het preventief fouilleren af. In verband hiermee is de periode van 1 juli 2005 tot 31 maart 2006 geëvalueerd, zodat besloten kan worden over de toekomst van het preventief fouilleren en de veiligheidsrisicogebieden waarin die plaatsvindt.

Veiligheidsrisicogebied
Sinds het besluit van 20 november 2002, waarin is ingestemd met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), heeft de burgemeester de bevoegdheid veiligheidsrisicogebieden (VRG) aan te wijzen. Men heeft toen gekozen voor een gebied binnen het stadsdeel Amsterdam-Centrum en een gebied binnen het stadsdeel Zuidoost.

Resultaten evaluatie
Het preventief fouilleren binnen de gebieden is gedurende de gehele periode nauwlettend gevolgd. De resultaten van het preventief fouilleren in de laatste controleperiode, van 1 juli 2005 tot en met 31 maart 2006, zijn zeer positief te noemen. Enkele cijfers op een rij:
Over de totale periode van drie jaar is het aantal wapenincidenten in VRG Amsterdam-Centrum gedaald met 37%. Over het laatste jaar is de daling 10,3%. In VRG Zuidoost is over het geheel genomen een daling te zien van 29,4% en over het laatste jaar 18%. In de hele politieregio daalt het aantal wapenincidenten in drie jaar tijd overigens met 14,3%.

Verlenging van de VRG's
Ondanks de zeer positieve resultaten, in de vorm van een daling van de wapenincidenten, heeft men besloten de periode van deze gebieden te verlengen met een jaar. Reden hiervoor is dat er weliswaar sprake is van een totale afname van het aantal wapenincidenten in beide gebieden, maar dat de hoogte nog steeds van een dusdanig niveau is dat doorgaan met preventief fouilleren gerechtvaardigd blijft. Daarbij komt dat een gedetailleerde analyse laat zien dat er deelgebieden zijn waar het aantal wapenincidenten zelfs stijgt. Dat er draagvlak is vanuit de bevolking blijkt uit enquêtes die gehouden zijn onder de Amsterdamse bevolking in het algemeen en onder de preventief gefouilleerden in het bijzonder. De politie blijkt zeer zorgvuldig te werk te zijn gegaan. Dit wordt ondersteund door het feit dat er in het afgelopen jaar slechts één klacht is binnengekomen.

Aanbevelingen
Vanuit de evaluatie stelt men voor de procedure over de aanwijzing van de VRG's, de afgifte van de last door de officier van justitie en het opstarten van een controleactie te flexibiliseren. Hiermee streeft men naar een snellere reactie op tussentijdse veranderingen. De procedure rondom het preventief fouilleren, zoals ingevoerd in 2002, blijkt een lange periode met zich mee te brengen. Daarnaast stelt men voor om bij de preventief fouilleeracties rekening te houden met de tijden en locaties gebaseerd op politiegegevens. Dit om de efficiency te verhogen.

Pb-071