Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CDA Utrecht, 23 mei 2006

CDA doet voorstel voor Utrechts kinderlintje ("De zilveren Nijn") en jongerenlintje ("De Utrechtse Kanjer")

Raadslid Nicole Wigny, van het CDA in Utrecht stelt het college voor om een onderscheiding in het leven te roepen voor jongeren en kinderen die zich verdienstelijk maken voor de maatschappij.

Op Koninginnedag is het een goede traditie om mensen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt met een lintje te decoreren. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van een lintje is een lange periode van maatschappelijke verdienstelijkheid. Criteria die maken dat men vaak pas op gevorderde leeftijd in aanmerking komt voor een onderscheiding. Jonge mensen en kinderen komen vrijwel nooit in aanmerking voor een onderscheiding.

In het nieuwe collegeprogramma wordt terecht prioriteit gegeven aan het programma Jeugd. Het CDA Utrecht is van mening dat jongeren te vaak negatief in het nieuws komen en dat zij te vaak met overlast worden geassocieerd. Niets is echter minder waar. De meeste jongeren zijn positief ingesteld en zetten zich actief in voor de Utrechtse samenleving.

De gemeenteraad zou actieve jongeren die zich maatschappelijk verdienstelijk maken ook een blijk van waardering moeten geven, aldus Nicole Wigny. Tevens wil het CDA het belang van vrijwilligerswerk bij jongeren benadrukken. Zij dient daarom een initiatiefvoorstel in. "De jeugd is de toekomst van de stad en ik zou een bijzondere inzet en prestatie van kinderen en jongeren door middel van een onderscheiding positief willen waarderen".

Bijgevoegd het complete initiatiefvoorstel.
Inlichtingen: Raadslid Nicole Wigny, n.wigny@utrecht.nl of 06 22 36 52 27. Fractiebureau CDA Utrecht, cda@utrecht.nl of 030 286 11 23.

---- --
CDA Gemeenteraadsfractie Utrecht,
Stadhuisbrug 1
Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Aan de gemeenteraad van Utrecht.

Datum: 23 mei 2006.
Betreft: Initiatiefvoorstel kinder- en jongerenlintje. Voorstel: In te stemmen met het initiatiefvoorstel en dit aan het college aan te bieden.

Op Koninginnedag is het een goede traditie om mensen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt met een lintje te decoreren. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van een lintje is een lange periode van maatschappelijke verdienstelijkheid. Criteria die maken dat men vaak pas op gevorderde leeftijd in aanmerking komt voor een onderscheiding. Jonge mensen en kinderen komen vrijwel nooit in aanmerking voor een onderscheiding.

In het nieuwe collegeprogramma wordt terecht prioriteit gegeven aan het programma Jeugd. De jeugd is de toekomst van Utrecht en verdient ten volle onze aandacht. Het CDA Utrecht is van mening dat jongeren te vaak negatief in het nieuws komen en dat zij te vaak met overlast worden geassocieerd. Niets is echter minder waar. De meeste jongeren zijn positief ingesteld en zetten zich actief in voor de Utrechtse samenleving. Daar hoort de waardering bij die ze verdienen.

De gemeenteraad zou actieve jongeren die zich maatschappelijk verdienstelijk maken in het zonnetje moeten kunnen zetten middels een onderscheiding.

Waarom invoering van een kinder- en jongerenlintje ?

Laten zien dat de gemeente veel belang hecht aan vrijwilligerswerk en het investeren in de jeugd. Door middel van uitreiking van deze lintjes worden kinderen gestimuleerd om zich actief in te zetten voor de maatschappij en hun medemens. Ze worden zich zo bewust dat ze wel degelijk iets voor anderen kunnen betekenen, in welke vorm dan ook en dat dit ook gewaardeerd wordt.

Randvoorwaarden

Voor wie is het kinderlintje ? ("De zilveren Nijn")

Voor alle kinderen in de gemeente Utrecht van 6 t/m 16 jaar die gedurende enkele jaren of specifiek inzet hebben geleverd voor de gemeenschap. Er valt bijvoorbeeld te denken aan:
. Hulp bieden aan ouderen en/of zieken op een structurele manier.
. Opzet van een actie voor een goed doel.

. Activiteiten organiseren in de buurt. (Initiëren van een activiteit of zaak met brede relevantie)
. Vrijwillig werken bij een sportvereniging, jongerencentrum of buurthuis etc.
. Bespreekbaar maken van onderwerpen (bijvoorbeeld: zinloos geweld of pesten).
. Bijzondere maatschappelijke prestatie of daad.

Voor wie is het jongerenlintje ? ("De Utrechtse Kanjer")

Voor alle jongeren in de gemeente Utrecht van 17 t/m circa 30 jaar die gedurende meerdere jaren of specifiek inzet hebben geleverd voor de gemeenschap. Er valt bijvoorbeeld te denken aan:
. Initiëren van een activiteit of zaak met brede relevantie voor een Utrechtse wijk of de stad.
. Bespreekbaar maken van onderwerpen (bijvoorbeeld: uithuwelijking of mishandeling)
. Bijzondere maatschappelijke prestatie of daad.
. Vrijwillig werken bij een maatschappelijke organisatie.

Voordracht voor een kinder- of jongerenlintje

Door scholen, clubs of verenigingen, buurtcomités, media etc. De communicatie hierover kan via een folder en het internet en e-mailadres. Bijvoorbeeld www.dezilverennijn.nl en www.deutrechtsekanjer.nl

Beoordeling

Door een onafhankelijke commissie bestaande uit de burgemeester, de jeugdwethouder, een medewerker kabinet, en een raadslid.

Uitreiking

Rond Koninginnedag. Tijdens de aubade kan hier aandacht aan worden geschonken of gelijk met de reguliere uitreiking van de lintjes.

Kosten

De kosten moeten zeer beperkt blijven. Een grove indicatie is 5000 euro per jaar.

Public relations E 2000,-
Ambtelijke ondersteuning E 1250,-
Kosten onderscheiding E 1250,-
Uitreiking E 500,-

Kinderlintje:

. Speld, oorkonde en kadobon

Jongerenlintje:

. Beeldje, oorkonde en kadobon

Planning

Aan het college wordt gevraagd:

. Na goedkeuring van dit voorstel voor Koninginnedag 2007 over te gaan tot uitvoering.
. Mee te denken over een manier om het voorstel in de stad te communiceren.

Indiener: Nicole Wigny, Gemeenteraadslid CDA Utrecht.

-----------------------
Gemeenteraadsfractie
Utrecht

---- --