Technische Universiteit Eindhoven

15-5-2005: Grootse en meeslepende voorstelling van het allerkleinste

De techniek van het allerkleinste. Afzonderlijke moleculen die samen een apparaatje vormen. Nanotechnologie is de kunde van het minuscule, het ongrijpbare, het onvoorstelbare. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) stelt op 23 mei alles in het werk om het publiek hiermee kennis te laten maken. Zo zal een wervelende show van kunstenares Halina Witek, DJ lady Aida en buikdanseres Laetana de fascinatie verbeelden voor de wetenschap die zich bezighoudt met het miljoenste deel van een millimeter.

Nanoquiz
In de ochtend en middag zijn zon 350 scholieren uit 6 basisscholen en 8 middelbare scholen uit de regio Eindhoven te gast op het TU/e-terrein. Zij krijgen een nanocircusvoorstelling voorgeschoteld en kunnen meedoen aan een nanoquiz. De oudere scholieren kunnen nog verschillende toepassingen van nanotechnologie bewonderen bij een expositie. Verschillende bedrijven uit de regio, waaronder Philips, Océ, NTI en FEI, etaleren hier hun nieuwste producten die met behulp van deze technologie zijn ontwikkeld. Ook een rondreizende demonstratie (Nano-truck) uit Duitsland staat open voor het publiek. s Avonds vindt er een groots publieksdebat plaats, waarbij iedereen welkom is. De discussie wordt geleid door oud D66 lijsttrekker, minister van Economische Zaken en natuurkundige Jan Terlouw. Tevens zijn de gerenommeerde nanowetenschapper Prof. Cees Dekker (TU Delft) present, evenals Karen Maex (KU Leuven), een van de kartrekkers bij IMEC. Zij gaan onder andere in op de toekomstperspectieven van deze technologie, maar ook op de eventuele risicos. De spectaculaire Nanoshow met de drie artiesten zal twee maal worden vertoond; vóór en ná het Forum.

Nanomachientjes
De TU/e heeft het onderzoek op deze kleine afmetingen de krachten gebundeld. Verschillende faculteiten, waaronder Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie, werken aan nieuwe mogelijkheden om met afzonderlijke moleculen nieuwe functies te creëren. Zo heeft het onderzoek van de TU/e voor een belangrijk deel eraan bijgedragen dat we nu zoveel Gigabytes op de harde schijf kunnen opslaan. Maar ook aan de ontwikkeling van verfcoatings die slijtvast zijn, of zichzelf repareren na een klein krasje. De TU/e werkt daarnaast ook aan kleine plastic elektronische schakelingen, of zelfs aan echte nanomachientjes.

Belangstellenden zijn 23 mei van harte welkom bij het Auditorium van de TU/e. Het programma kunt u vinden op
http://w3.tue.nl/nl/50_jaar_tue/activiteiten/super_tuesdays/nanotechno logie/.