Gemeente Arnhem

Nieuw voorkeursrecht i.k.v.wet voorkeursrecht gemeenten in Rijnboog (23-05-2006)
Het college van BenW heeft binnen het Rijnbooggebied panden aangewezen waarop de
Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing is. Dit houdt in dat eigenaren die hun pand willen verkopen, dit als eerste aan de gemeente moeten aanbieden. De gemeente wil deze panden verwerven om (delen van) Fase 1 van het plan Rijnboog te kunnen realiseren.

De genoemde percelen, panden en appartementen zijn bestemd voor o.a. woon-, bedrijfs-, detailhandel, culturele, bijzondere en/of verkeersfuncties en de daarmee verbonden bestemmingen en voorzieningen. Deze vloeien voort uit het Masterplan Rijnboog èn de herdefinitie/optimalisatie fase 1 Rijnboog.

Oud en nieuw
Deze vestiging van het voorkeursrecht i.k.v. de Wvg betreft 40 nieuwe objecten en 46 objecten die al met het voorkeursrecht belast waren; voor deze laatste is op 5 juni 2000 het voorkeursrecht gevestigd door middel van een raadsbesluit (op basis van artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeenten) in samenhang met het bestemmingsplan Rijnkade-Paradijs. Het nieuwe voorkeursrecht op grond van artikel 8a Wvg heeft als grondslag het geoptimaliseerde Masterplan Rijnboog fase 1. Als gevolg hiervan is het voorkeursrecht op grond van artikel 2 Wvg van 5 juni 2000, vervallen verklaard. Dit voorkeursrecht is dus niet meer van toepassing en het voorkeursrecht op grond van artikel 8a Wvg komt hiervoor in de plaats.