Gemeente Den Haag

Ondertekening intentieverklaring voor aantrekkelijker winkelstraat

Ondernemers, politie, HTM en gemeente op de Paul Krugerlaan gaan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) langdurig samenwerken om de veiligheid in de winkelstraat te verbeteren.De partijen onderstrepen de samenwerking dinsdag 23 mei met de ondertekening van een intentieverklaring.

Tijdens de bijeenkomst zullen de ondernemersvereniging van de Paul Krugerlaan, Politie Haaglanden, brandweer, gemeente en HTM de intentieverklaring ondertekenen. Burgemeester Deetman zal namens het gemeentebestuur zijn handtekening plaatsen. Met de intentieverklaring verbinden de partijen zich aan een langdurige samenwerking teneinde het keurmerk te behalen en te behouden. Het KVO is een goed instrument om een winkelgebied aantrekkelijk, schoon en veilig te houden.

Ondernemers op de Paul Krugerlaan hebben te maken met verschillende vormen van criminaliteit en overlast. De eerste stappen zijn nu het maken van een veiligheidsscan om de veiligheid in kaart te brengen en het opstellen van een actieplan. Ondernemers, gemeente, politie en bewoners liepen reeds een gezamenlijke schouwronde en zowel winkeliers als bezoekers van de straat zijn geïnterviewd over hun beleving van veiligheid in de Paul Krugerlaan. De concrete maatregelen uit het actieplan voeren de partijen samen uit. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het opknappen van onveilige plekken of het beter beveiligen van winkels.

De Haagse Binnenstad bestrijdt al langer overlast en criminaliteit met het KVO. De resultaten van de acties, zoals het collectief winkelverbod voor winkeldieven en overlastgevers, zijn daar zichtbaar in dalende criminaliteitscijfers. Eerder dit jaar werden al intentieverklaringen getekend in het Zeeheldenkwartier en op de Dierenselaan. In de periode 2006 - 2008 starten in 15 verschillende winkelgebieden en bedrijventerreinen in Den Haag KVO-trajecten.

Veilig ondernemen
Veilig ondernemen is onderdeel van het veiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Doel is een duidelijke afname van criminaliteit en overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel van de Hagenaar. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.