Gemeente Den Haag

Het bouwvergunningenproces van de gemeente Den Haag voldoet aan de Europese kwaliteitsnormen en verdient het kwaliteitscertificaat ISO 9001. Op dinsdag 23 mei reikte de certificerende organisatie Lloyds Register het certificaat uit aan de dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) waar het bouwvergunningenproces onderdeel van uitmaakt.

Volgens Lloyds Register voldoet het bouwvergunningenproces van DSO aan de eisen van de ISO 9001-norm. ISO (International Standardisation Organization) is het internationale keurmerk voor de kwaliteit van managementsystemen die organisaties kunnen gebruiken om de klanttevredenheid te verhogen. Lloyds Register was te spreken over de werkwijze van de gemeente op de Haagse stadsdeelkantoren, waar het merendeel van de klantcontacten in het bouwvergunningenproces plaatsvindt.

De dienst Stedelijke Ontwikkeling heeft zich ten doel gesteld om continu verbeteringen aan te brengen in de werkprocessen en de klantgerichtheid. DSO meet de dienstverlening echter niet alleen af aan de hand van de ISO kwaliteitsnormen. De gemeentelijke dienst laat haar klantgerichtheid ook beoordelen in een enquête onder de Haagse burgers (Stadsenquête) en in een benchmark onder de klanten van de dienst (benchmark Klanttevredenheid Bouw- en Woningtoezicht).

De dienst Stedelijke Ontwikkeling gaat jaarlijks paneldiscussies met klanten organiseren waarin de resultaten van de benchmark aan bod komen. Voor de discussies worden zowel bedrijven als particulieren uitgenodigd, die recent een bouwvergunning hebben aangevraagd bij de gemeente. Op basis van deze informatie worden de wensen van de klant in kaart gebracht en kan DSO gericht werken aan het verder verbeteren van de klanttevredenheid.