Waterschap Velt en Vecht


23 mei 2006

Nieuw maairegime voor waterschap

Het maaiseizoen gaat veranderen. Dit betekent dat waterschap Velt en Vecht in een korter tijdsbestek voortaan alle taluds en bodems van haar watergangen zal moeten maaien. Deze verandering vloeit voort uit de gewijzigde Flora- en faunawet en een gedragscode die de Unie van Waterschappen als overkoepelend orgaan van alle waterschappen in Nederland hierop heeft laten opstellen.

trekker maai hark combinatie
Op basis van de wet en de gedragscode laat het waterschap haar beleidslijn los dat de schouwpaden jaarlijks vóór 21 juni gemaaid moeten worden. Dit heeft te maken met de bescherming van broedende vogels, reptielen en bloeiende of zaadbevattende beschermde plantensoorten. Ook de planning van andere onderhoudswerkzaamheden, zoals baggeren en het schonen van watergangen, verandert door de nieuwe regels.

Gedragscode
Al vanaf 1 april 2002 is de Flora- en faunawet van kracht. De wet heeft als doel om in het wild voorkomende planten- en diersoorten te beschermen. In beginsel was het maaiseizoen zoals opgesteld in de wet heel erg kort en nauwelijks haalbaar voor de waterschappen. Hierop is de wet aangepast en zijn de mogelijkheden voor ontheffingen voor de waterschappen weer wat verruimd. Dit betekent echter wel dat het maaiseizoen toch drastisch is ingekort. Om hiermee om te kunnen gaan, heeft de Unie van Waterschappen een gedragscode laten opstellen, waarin is opgenomen dat beheer- en onderhoudswerkzaamheden zodanig worden uitgevoerd dat er voldoende rekening wordt gehouden met de voorkomende planten- en diersoorten. Naar verwachting zal de gedragscode in het najaar gaan gelden. Waterschap Velt en Vecht begint heeft ervoor gekozen hierop niet te wachten en zal dit seizoen al beginnen volgens het nieuwe maairegime.

Onderhoud
Onderhoud aan watergangen zoals dit gebeurt door het maaien van talud en waterbodem is belangrijk om het peilbeheer goed uit te kunnen voeren en de aan- en afvoerfunctie van de watergang te kunnen waarborgen. Watergangen hebben daarnaast een belangrijke functie voor natuur en landschap. Het onderhoud van watergangen wordt zoveel mogelijk afgestemd op de gebiedsfuncties. In landbouwgebieden wordt bijvoorbeeld een intensiever onderhoud uitgevoerd dan in natuurgebieden. Dus het onderhoud kan worden beschouwd als maatwerk, dat wordt afgestemd op diverse belangen.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200