Ingezonden persbericht


Persbericht, 27/3/06

Het foto- en filmarchief van Prins Bernhard. De jaren 1940-1945

Unieke expositie wegens groot succes terug in Verzetsmuseum

Relatief kort voor zijn overlijden gaf ZKH Prins Bernhard het Verzetsmuseum Amsterdam toestemming voor het maken van een expositie uit diens persoonlijke foto- en filmverzameling. Deze tentoonstelling met bijzonder, grotendeels nooit eerder getoond beeldmateriaal (veel kleurenfilms) was vorig jaar te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam en is wegens groot succes op herhaling van 23 mei t/m 10 september 2006.

De nauwe betrokkenheid van Prins Bernhard bij het verzet in Nederland en zijn inzet voor de geallieerde overwinning is een onderwerp dat in het Verzetsmuseum nadere aandacht verdient. Prins Bernhard had een bijzondere band met het museum, waarvan hij ook beschermheer was; hij heeft het museum in 1985 geopend en in 1999 heropend, na de verhuizing naar het monumentale gebouw Plancius in de Plantagebuurt.

Prins Bernhard was een enthousiaste amateur filmer en fotograaf. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij talloze foto's en films geschoten. Daarnaast is hij in de oorlogsjaren veelvuldig door anderen gefotografeerd. De expositie geeft een uniek beeld van de activiteiten van Prins Bernhard tijdens de oorlog: het vertrek van het prinselijke gezin naar Engeland na de Duitse inval op 10 mei 1940, zijn vlieglessen in de herfst van 1940, de bezoeken aan zijn gezin in Canada, de vele militaire inspecties in Engeland en de Verenigde Staten, zijn operationele vluchten over bezet gebied in Frankrijk en Italië, zijn bezoek aan het oorlogsfront in Afrika, ontmoetingen met politieke en militaire wereldleiders en leden van andere koninklijke families, zijn tochten door bevrijd gebied als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten etc. De foto's en films geven - soms van dag tot dag - een beeld van een charismatische, aristocratische kosmopoliet die zich gemakkelijk bewoog in geallieerde militaire en diplomatieke kringen.

De foto's en filmfragmenten worden voorzien van achtergrondinformatie, waarbij veel wordt geciteerd uit de onderschriften die de Prins zelf - in de Engelse taal (!) - in zijn fotoalbums schreef. Deze bijschriften geven een beeld van de persoonlijke kijk van de Prins op de gebeurtenissen.

Bij de tentoonstelling verscheen een fotoboek Het fotoarchief van Prins Bernhard. De jaren 1940-1945, De Verbeelding/Verzetsmuseum Amsterdam. Het boek is te koop in het museum en bij de erkende boekhandel, ISBN 90 74159 75 3, prijs 18,90 euro.

Het foto- en filmarchief van Prins Bernhard is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Ministerie van VWS, SFMO/BankGiroLoterij en Kleurgamma Amsterdam.


---

Het foto- en filmarchief van Prins Bernhard. De jaren 1940-1945

Expositie, 23 mei t/m 10 september 2006

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --