Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 10 mei 2006.

Genomineerden Eurekaprijs 2006 bekend

De jury van de Eurekaprijs 2006 heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. Het totale prijzengeld van de Eurekaprijs is 27.500 euro. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 23 mei tijdens Bessensap in Nemo.

De vijf boeken die in aanmerking komen voor de Furore Boekenprijs 2006 zijn: 'Einsteins licht: Een leven met relativiteit' van Martijn van Calmthout, 'Geografie van goed en kwaad' van Andreas Kinneging, 'De Ware Vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt' van Luc Panhuysen, 'Darwin voor dames: over feminisme en evolutietheorie' van Griet Vandermassen,en 'Na het kamp: Vriendschap en politieke strijd' van Jolande Withuis.

De kandidaten voor de Jos Withagen Mediaprijs 2006 zijn de tv-programma's 'Stof' van RVU televisie, 'Verre Verwanten' van Teleac/NOT televisie en 'Wetensnap' van de VPRO.


*** Jury ***
De jury van de Eurekaprijs 2006 bestaat uit Robbert Dijkgraaf (hoogleraar Theoretische Fysica, UvA), Mineke Schipper (hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap, UL), Dirk van Delft (wetenschapsjournalist NRC Handelsblad), Monique Punter (hoofdredacteur Kijk) en Maarten van den Heuvel (eindredacteur Nieuwslicht, VARA).


*** Eerdere winnaars ***
Eerdere winnaars van een Eurekaprijs zijn: Nieuwslicht (Jos Withagenprijs 2005), Dirk van Delft (oeuvreprijs 2005), Maarten van Rossum (oeuvreprijs 2004) en het boek 'Kaas en de evolutietheorie' van Bas Haring (boekenprijs 2002).


*** Populariseren ***
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, software bedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro.


---
Noot voor de pers,