Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|18 mei 2006                    

LEIDSCHE RIJN PARK KRIJGT VERDER VORM: VOORSTEL VOOR PASSENDE WONINGEN AAN RANDEN PARK EN ONTMOETINGSPLEK BIJ DEN ENGH

Centraal in Leidsche Rijn komt het 'Leidsche Rijn Park' te liggen, een groen gebied van maar liefst 310 hectare groot. Binnen het 'lint' dat het parkgebied gaat omgeven, worden geen woningen gebouwd. Op een aantal plekken buiten het lint komen woningen die goed passen bij het karakter van het groene gebied. B&W van Utrecht stellen nu voor op deze locaties circa 325 woningen mogelijk te maken, voor een groot deel door uitgifte van vrije kavels. De historische Ridderhofstad Den Engh in het noordoosten van het park wordt herontwikkeld tot een voor publiek toegankelijke ontmoetingsplaats, waarvoor een initiatiefnemer gezocht wordt. Ook heeft het college het bestemmingsplan voor het park vastgesteld, dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Het omvangrijke parkgebied wordt een belangrijke voorziening voor alle bewoners van heel Leidsche Rijn. Het volledige parkgebied is zo'n 310 hectare groot en de volledig groene kern ervan, de Binnenhof, is in orde van grootte te vergelijken met ongeveer 5 keer de omvang van het Wilhelminapark. Een park op loop- of fietsafstand van de woning is voor veel mensen namelijk een belangrijke factor in de waardering voor woning en woonomgeving. Zoals voor heel Leidsche Rijn geldt, worden ook bij het park de bestaande structuren van het gebied gerespecteerd en zo goed mogelijk ingepast. De nieuwe woongebieden en het park profiteren optimaal van elkaars ligging, zodat voor beide meerwaarde ontstaat. Zo zijn de woningen aan het lint met de voorkant naar het park gericht, zodat een mooie overgang naar het park ontstaat en de sociale veiligheid wordt vergroot. Ook de herontwikkeling van Ridderhofstad Den Engh in de noordoosthoek van het park is een aansprekend voorbeeld van inpassing van "het oude in het nieuwe".

Diversiteit aan woningen mogelijk
In het nieuwe collegeprogramma is vastgelegd dat niet binnen 'het lint' gebouwd wordt. Er komen wel woningen buiten de rand van het parkgebied, de opbrengsten daarvan dragen bij aan de financiering van het park als geheel. Om te zorgen voor samenhang en kwaliteit is één Stedenbouwkundig Plan (SP) gemaakt voor de woningbouw op de locaties, die tussen nu en 2012 ontwikkeld zullen worden. (Daarbij zit nog niet de locatie Hindersteinlaan, die pas na 2010 ontwikkeld wordt.) Het plan bevat de verkaveling, stedenbouwkundige opzet en de inrichting van de openbare ruimte. Het college stelt voor op de woningbouwlocaties Enghwetering, Utrechtseweg-Oost, Burgemeester Middelweerdweg en Europaweg samen circa 250 vrije kavels uit te geven. De verschillende locaties leveren een grote diversiteit aan kavels op, zodat voor kopers veel keuzemogelijkheden ontstaan. Aan de Wilhelminalaan worden circa 75 woningen gebouwd. De kavelgrenzen zijn voorlopig indicatief, zodat flexibiliteit blijft bestaan. Ook blijven verschuivingen van vrije kavels naar ontwikkelde woningen mogelijk. Het 'Stedenbouwkundig Plan Woningbouw rond het Leidsche Rijn Park' wordt vrijgegeven voor inspraak en wordt na de zomervakantie aan de gemeenteraad voorgelegd.

Ontmoetingsplek bij Den Engh
Het college heeft ook een kader vastgelegd voor herontwikkeling van de (in de noordoosthoek van het park gelegen) historische Ridderhofstad Den Engh tot een voor publiek toegankelijke ontmoetingsplaats. Mogelijke functies zijn bijvoorbeeld (een combinatie van) een restaurant met speelgelegenheid, een Bed&Breakfast, meditatiecentrum, filmhuis, bezoekerscentrum of tentoonstellingsruimte. Zo'n 20 partijen hebben al belangstelling getoond voor de ontwikkeling van Den Engh. Het is de bedoeling om via een openbare aanbesteding het beste plan en een initiatiefnemer te selecteren.
Het gebied Den Engh (gedeeltelijk Rijksmonument) heeft een hoge cultuurhistorische waarde en is uniek door de combinatie van kasteeleiland, boerderij, koetshuis en situering in het landschap. De gemeente wil het gebied conform de historische context herontwikkelen. De Ridderhofstad komt weer vrij in het landschap te liggen en oude wegen, watergangen en groenstructuren worden terug gebracht of hersteld. Er kunnen woningen worden gebouwd op 7 vrije kavels, aansluitend aan de woningbouwlocatie Enghwetering.
Het 'Ontwikkelingskader Den Engh' is nu vrijgegeven voor inspraak. Vervolgens wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad. Volgens planning start de openbare aanbesteding nog dit jaar. Als de initiatiefnemer gekozen is, wordt samen met de gemeente een definitief inrichtingsplan gemaakt.

Bestemmingsplan
Voor het hele Leidsche Rijn Park wordt één bestemmingsplan gemaakt, gebaseerd op het eerder vastgelegde Programma van Eisen. Het concept daarvoor heeft eind vorig jaar ter visie gelegen. Het college legt het bestemmingsplan nu voor aan de gemeenteraad. Daarna wordt het ter definitieve goedkeuring voorgelegd aan de Provincie.

Bijlage: kaartje met locaties

Noot voor de media:
- Het 'Stedenbouwkundig Plan (SP) Woningbouw rond het Leidsche Rijn Park' wordt vrijgegeven voor inspraak. Het SP ligt vanaf 23 mei tot en met 20 juni ter inzage bij het Informatiecentrum Leidsche Rijn en bij het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en kan worden gedownload vanaf www.leidscherijn.nl.
- Het 'Ontwikkelingsplan Den Engh' wordt vrijgegeven voor inspraak. Het plan ligt van 23 mei tot en met 20 juni ter inzage. Het plan kan worden gedownload vanaf www.leidscherijn.nl
- Op 7 juni wordt (in het Informatiecentrum Leidsche Rijn) een algemene informatieavond gehouden over de stand van zaken in het Leidsche Rijn Park.
- Het 'Bestemmingsplan Leidsche Rijn Park' kan worden gedownload van www.leidscherijn.nl

Meer info via bestuurscommunicatie, Pluup Bataille, 030 - 286 11 40.


|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --