Ingezonden persbericht


Dertig procent software in Nederland illegaal

Wereldwijd piraterijpercentage 35 procent, afname in nieuwe markten

Amsterdam, 23 mei 2006 - Dertig procent van de software die in 2005 in Nederland op pc's is geïnstalleerd, is illegaal. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van 596 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro). Dit blijkt uit onderzoek van IDC, uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). In vergelijking met 2004 blijft het percentage illegale software in Nederland gelijk. Het omzetverlies door softwarepiraterij is afgenomen van 628 miljoen dollar in 2004 tot 596 miljoen dollar in 2005. Wereldwijd bleef het percentage illegale software gelijk: 35 procent, maar het omzetverlies steeg licht: van 32 naar 34 miljard dollar. Toch vertoonde een aantal markten een positieve ontwikkeling. Hieruit blijkt dat voorlichting over en maatregelen tegen piraterij ook in snelgroeiende markten als China, India, Rusland, Azië, Afrika en het Midden-Oosten hun vruchten afwerpen.

In Nederland bleef het piraterijpercentage gelijk, terwijl de financiële schade als gevolg van piraterij afnam. Deze afname wordt onder andere veroorzaakt door de opmars van open source-software. Steeds meer organisaties kiezen voor open source-oplossingen, bijvoorbeeld bij vervanging van oude software. Hierdoor daalt het groeicijfer voor geleverde software licht. Ook de prijs van software is van invloed. Hoewel de prijzen nauwelijks lijken te dalen, wordt software steeds professioneler en scherper ingekocht. Dit leidt tot grotere kortingen, waardoor de totale softwarekosten afnemen.

Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland: "Hoewel de totale financiële schade als gevolg van softwarepiraterij is afgenomen, wordt in Nederland nog altijd een op de drie softwarepakketten illegaal gebruikt. Een onacceptabel hoog aantal en voor de BSA alle reden om zijn voorlichtingscampagnes onverminderd voort te zetten, het bedrijfsleven te blijven voorzien van hulpmiddelen en advies over de veilige en legale inzet van software, en de aandacht te blijven vestigen op de risico's die kleven aan illegaal gebruik van software. Daarnaast zal ons juridisch team blijven optreden tegen bedrijven waar illegaal gebruik van software wordt geconstateerd. Zowel in het mkb als bij grote, beursgenoteerde ondernemingen wordt illegale software aangetroffen, waarna juridische procedures worden gestart, met alle gevolgen van dien."

De onderstaande tabel illustreert de gemiddelde piraterijpercentages per internationale regio.

Belangrijke internationale onderzoeksresultaten:

- Wereldwijd nam in meer dan de helft (51) van de 97 onderzochte landen de softwarepiraterij af en was slechts in 20 landen sprake van een stijging.
- De vier landen met de hoogste piraterijcijfers vertoonden in 2005 een lichte verbetering. Dit zijn China, Rusland en Marokko (elk min vier procent), en Oekraïne (min zes procent).
- De landen met het hoogste percentage piraterij zijn Vietnam (90 procent), Indonesië (87 procent), China (86 procent) en Pakistan (86 procent).
- De landen met het laagste percentage piraterij zijn de VS (21 procent), Nieuw-Zeeland (23 procent), Oostenrijk (26 procent) en Finland (26 procent).
- Wereldwijd waren er nauwelijks wijzigingen ten opzichte van 2004. Dit komt vooral doordat grote markten als de VS, Japan en enkele Aziatische landen de softwaremarkt blijven domineren en het piraterijpercentage daar vrijwel niet veranderde.
- In landen met grote softwaremarkten komt piraterij relatief weinig voor, maar dit kan toch leiden tot grote financiële schade. Zo hebben de Verenigde Staten met 21 procent het laagste piraterijpercentage ter wereld, maar met 6,9 miljard dollar tegelijkertijd het hoogste verlies.

"De wereldwijde verschillen in softwarepiraterij hangen samen met diverse factoren. Bijvoorbeeld de mate van bescherming van intellectueel eigendom, de beschikbaarheid van illegale software, culturele verschillen en IT-trends", zegt Marcel Warmerdam, Research Director European IT Markets bij IDC. "Het terugdringen van piraterij vereist dan ook voortdurende inspanningen en investeringen. Maar deze investeringen kunnen wel enorme voordelen opleveren voor de software-industrie en lokale economieën."

"Wereldwijd blijven de bescherming van intellectueel eigendom, voorlichting en het stimuleren van het bewustzijn essentieel voor de strijd tegen softwarepiraterij", aldus Warmerdam. "De toename van breedbandtoepassingen, uitbreiding van de ICT-branche, instroom van nieuwe gebruikers en grote beschikbaarheid van illegale software vragen constante inspanningen om piraterij uit te bannen."

Het BSA/IDC Global Piracy-onderzoek omvat alle softwarepakketten voor pc's, exclusief software voor mainframes, servers of geleverd als service. IDC gebruikte eigen gegevens over de levering van hard- en software, voerde 5.600 onderzoeken uit en schakelde IDC-analisten uit 36 landen in om trends in piraterij in kaart te brengen.

Het volledige onderzoek is te vinden via: www.bsa.org/globalstudy

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, The MathWorks en UGS. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht