Politieberichten district Heuvelrug, 08.30 uur

Utrecht, 23-05-2006

Aantal autoinbraken dalen, maar blijf alert!

(Zie voor meer informatie hieronder het persbericht van 12 april 2006)

VEENENDAAL Het aantal auto-inbraken in Veenendaal is sinds half april 2006 afgenomen. Vanaf 1 januari vonden tot de eerste week van april wekelijks gemiddeld 30 auto-inbraken plaats. Sinds de tweede week van april is het aantal met bijna de helft verminderd. In totaal vonden in april 83 auto-inbraken plaats. Het overgrote deel hiervan (44) vond plaats vóór 10 april.

In de eerste week van mei ontving de politie slechts één aangifte van een auto-inbraak en in de tweede week 4 aangiften. Helaas steeg afgelopen week (15 21 mei) het aantal aangiften weer (16 auto-inbraken).

Acties van de politie in combinatie met ruime aandacht in de media voor het probleem vanaf de tweede week van april hebben waarschijnlijk tot de daling geleid. De politie verzoekt inwoners en bezoekers echter nog steeds alert te blijven op verdachte situaties en geen waardevolle spullen in autos achter te laten.

Speciaal team in actie

In de strijd tegen het hoge aantal auto-inbraken heeft een speciaal politieteam de afgelopen weken autobezitters gewezen op aanwezige buit in de auto. Onder de ruitenwissers vonden vele autobestuurders de flyer Niets er in Niets er uit! met daarop de aantekening: er lag buit in het zicht of uw auto was niet afgesloten of prima. Het politieteam maakt op deze manier autobezitters duidelijk dat voor inbrekers alles buit is. Ook een jas of zonnebril of een ogenschijnlijk lege tas op de achterbank. De politiemedewerkers spreken autobezitters indien mogelijk ook direct aan om hen te waarschuwen.

Eind april en begin mei zijn in totaal 3.990 geparkeerde autos gecontroleerd. Het overgrote deel van de autos was prima in orde. In 757 autos (19%) lag echter zichtbare buit, zoals (houders van) navigatiesystemen, kledingstukken en kleingeld.

Verder waren 39 auto's niet afgesloten. Deze preventieactie vond plaats in buurten waar veel autokraken plaatsvinden, zoals in het centrum, Kerkewijk (Lampegiet) en het Prins Willem Alexanderpark.

De oproep aan burgers om bloedsporen in opengebroken autos en verdachte situaties te melden, geldt nog steeds. Twee burgers gaven inmiddels gehoor aan deze oproep en meldden een bloedspoor. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt momenteel deze sporen.

Bij een aanhouding van een verdachte zal via het Openbaar Ministerie DNA worden afgenomen. Dit DNA vergelijkt het NFI met de aangetroffen bloedsporen. Hopelijk kan het dna-materiaal van de verdachte vervolgens gekoppeld worden aan deze zaken of andere zaken waar biologische sporen zijn aangetroffen.

Halt voor vloei

VEENENDAAL- Op maandagmiddag werd een winkeldiefje opgepakt. Omstreeks 15.10 uur wilde een 14-jarige een pakje vloei meenemen uit een winkel aan de Slotemaker de Bruineplein zonder deze af te rekenen. Dit werd gezien door personeel en de jongen uit Maurik moest mee met de gewaarschuwde agenten. Hij zal voor zijn daad een alternatieve straf krijgen bij HALT.

Bromfietscontrole

DOORN/DRIEBERGEN/LEERSUM/MAARSBERGEN- In verschillende plaatsen werd maandag van 13.30 uur tot 21.30 uur een brom-verkeerscontrole gehouden. Er werden 21 bromfietsen gecontroleerd en hiervan waren er 10 in orde. Er werden 19 bekeuringen uitgeschreven voor te groot vermogen, te veel geluid en rijden zonder helm. 1 Bromfiets werd inbeslaggenomen vanwege een vermoedelijk vals framenummer. 3 Bromfietsen waren in zon staat dat hiervan door de eigenaren afstand werd gedaan.

Naast de bromfietscontrole werd er ook een algemene verkeerscontrole gehouden. 12 Bestuurders kregen een bekeuring omdat ze zonder gordel reden en 19 automobilist reden te hard en kregen hiervoor een bekeuring.