Politieberichten Eemland noord, 08.30 uur

Utrecht, 23-05-2006

Snelheidscontrole

SOESTERBERG- Op zondag 21 mei 2006 is door de Koninklijke Marechaussee Soesterberg, een snelheidscontrole uitgevoerd op de Kolonel van Roijenweg te Leusden. De Kolonel van Roijenweg te Leusden is een openbaar toegankelijke weg, welk onder het beheer valt van het Ministerie van Defensie.

De verkeersveiligheid valt dan ook onder de verantwoordelijkheid van de Koninklijke Marechaussee. De maximum snelheid op de Kolonel van Roijenweg is vastgesteld op 80 km/u.

De Kolonel van Roijenweg wordt doordeweeks gebruikt door militaire (buitensporige) voertuigen. De weg is dan ook breder dan de gemiddelde weg buiten de bebouwde kom.

De weg wordt in weekeinden door motorrijders regelmatig gebruikt als alternatieve racebaan.

Dit is niet alleen gevaarlijk voor de hardrijdende motorrijders, maar het is eveneens levensgevaarlijk voor de vele fietsers en inline-skaters welke op mooie zondagen gebruik maken van de Kolonel van Roijenweg.

Eveneens zijn er natuurliefhebbers die vlak naast de weg de auto parkeren en op of nabij de weg wandelen.

Middels een radarcontrole zijn er totaal 585 voertuigen gecontroleerd op de snelheid.

Er zijn totaal 69 snelheidsovertredingen vastgelegd en 1 maal reed een bestuurder zonder vereiste autoverzekering.

Het overtredingspercentage van snelheidsovertreders bedroeg 11,8%.

Een groot deel van de overtreders is direct geconfronteerd met de overtreding waarbij verbalisanten van de Koninklijke Marechaussee Soesterberg verbaliserend hebben opgetreden.

6 van de 69 Snelheidsovertredingen betroffen excessieve overtredingen van 30 km/u of hoger.

In 2 gevallen van de excessieve overtredingen waren de bestuurders zogenaamde beginnende bestuurder.

In één ander geval is na een gemeten snelheid van 155 km/u het rijbewijs van de betrokken bestuurder ter plaatse ingevorderd.

In de maand mei is tijdens een snelheidscontrole op dezelfde weg na een gemeten snelheid van 141 km/u al eerder door de Koninklijke Marechaussee Soesterberg een rijbewijs ingevorderd.

Rijden onder invloed
BUNSCHOTEN/SPAKENBURG- Op maandagavond werd een man aangehouden omdat hij teveel gedronken had. Omstreeks 23.55 uur werd een 24-jarige automobilist uit Bunschoten/Spakenburg gecontroleerd op de Blauwe Reiger. Hij bleek te hebben gedronken en blies 430 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal.