Time : 10:33:01
Date : 23 May 2006
Sender Name: VREG

VREG: voorstelling van het jaarverslag 2005 van de VREG en de studie "Ontwikkeling van een marktmodel voor de Vlaamse energiemarkt"


1. Jaarverslag VREG 2005

Terugkijkend op het jaar 2005, was dit een moeilijk jaar voor de Vlaamse energiemarkt. Hoewel de markt in zekere opzichten stagneerde, bracht 2005 ook een stabilisatie en op een aantal vlakken werd vooruitgang geboekt. Een voorbeeld hiervan vormt de gestegen productiecapaciteit van stroom uit hernieuwbare energiebronnen. De concurrentie onder de energieleveranciers had ook een milderende invloed op de ontwikkeling van de energieprijzen in Vlaanderen. De VREG bleef haar rol vervullen in open communicatie met de bedrijven uit de sector en vertegenwoordigers van alle categorieën van energieafnemers in Vlaanderen.
Op die wijze werden een aantal dossiers aangepakt die tot verbetering van de situatie op en de werking van de energiemarkt leidden: de problematiek rond verhuizingen, tijdelijke aansluitingen voor foren en markten, werfaansluitingen, de discussies om te komen tot een uniform toegangs- en aansluitingsreglement, ...
De toezichthoudende taken van de VREG spitsten zich in 2005 o.a. toe op het stappenplan, dat aan de netbeheerders van de gemengde sector opgelegd werd en tot doel had te komen tot een ontvlechting van de IT-systemen die door de gemengde netbeheerders en Electrabel gedeeld werden.
De marktstudies die de VREG uitvoerde bij de Vlaamse energieafnemers leerden dat deze beter en beter hun weg vinden op de vrijgemaakte energiemarkt. De groep van de passieve afnemers, die nog geen leverancierskeuze gemaakt heeft, wordt steeds kleiner, maar daardoor ook steeds 'hardnekkiger'. De nieuwe leveranciers krijgen het dus steeds moeilijker om deze groep en op korte termijn hun klantenbestand uit te breiden. Er blijft een nood aan informatie voor bepaalde groepen van afnemers, zoals de kleinere bedrijfsafnemers. Negatieve signalen kwamen dan weer van het toenemend aantal meldingen van problemen bij het overstappen tussen leveranciers dat uit het VREG-onderzoek bleek en het aantal klachten van afnemers dat de VREG blijft bereiken. De oprichting van de federale informatiedienst heeft hier niets aan afgedaan. De oprichting van een ombudsdienst door de federale overheid laat nog steeds op zich wachten. De volledige tekst van het VREG-jaarverslag 2005 is vanaf vandaag beschikbaar op de VREG-website, via , ,
Jaarverslag VREG 2005.


2. Studie Marktmodel
De verschillende signalen over problemen in de marktwerking, leidden de VREG ertoe een diepgaander onderzoek in te stellen. Dit mondde uit in de studie naar het marktmodel van de Vlaamse energiemarkt.

Studie "Ontwikkeling van een marktmodel voor de Vlaamse energiemarkt"

rapport over fase 1
De VREG krijgt signalen dat zowel de efficiëntie als de effectiviteit van marktwerking te wensen overlaten op de Vlaamse vrijgemaakte energiemarkt. Liberalisering en unbundling van de energiemarkt hebben als doel marktwerking te bewerkstelligen. De VREG wil als toezichthouder daarbij een faciliterende rol vervullen en een sturende rol spelen.
In de zomer van 2005 bleek uit een aantal informele gesprekken met de energieleveranciers dat er in de werking van de Vlaamse energiemarkt markt nog een aantal knelpunten overwonnen moeten worden om tot een efficiënte marktwerking te komen. Deze onvolmaakte werking van de markt leidt tot de gekende problemen: klachten van afnemers, gebrekkige dienstverlening, te hoge kosten van leveranciers voor het werven en bedienen van klanten en daardoor tot hoger dan noodzakelijke prijzen. Het gebrek aan efficiëntie van bepaalde aspecten van de marktwerking vertaalt zich naar (te) hoge kosten voor de energieleveranciers en uiteindelijk ook voor de energieafnemers. In het najaar 2005 kwamen hier een aantal belangrijke ontwikkelingen bovenop: de aankondiging van de fusiebedrijven Eandis en InfraX bij de netbeheerders, fusieoperaties bij de leveranciers Luminus, SPE, City Power, Suez en Gaz de France, problemen bij het orgaan dat vorm geeft aan de informatie-uitwisseling op de energiemarkt UMIX,,...

Verdere conclusies uit informele gesprekken met netbeheerders en leveranciers leidde bij de VREG tot de vaststelling van nood aan een macro-economische kijk op de huidige marktordening.

Dit leidde tot het project studie 'Ontwikkeling van een marktmodel voor de Vlaamse energiemarkt'.

In samenwerking met een academisch en theoretisch sterke partner - die ook voor een frisse kijk op de Vlaamse energiemarkt zorgde - werd door de medewerkers van de VREG voor het eerst een globaal overzicht van de marktordening in de Vlaamse energiemarkt opgesteld. De hele waardeketen van de elektriciteits- en aardgasmarkt - van productie en invoer tot bij de eindafnemer - vormde het uitgangspunt op analyseniveau en bij het in kaart brengen van de knelpunten. Bij het uitwerken van concrete suggesties voor oplossingsrichtingen, werd de focus echter bewust gelegd bij die elementen die binnen de reikwijdte van de VREG en/of de Vlaamse bevoegdheden liggen.

Start consultatieronde
Nu de eerste fase van dit project afgerond is, start een consultatieronde die loopt tot 1 september 2006. Op basis van het rapport en de consultatieresultaten zal de VREG een advies aan Minister van Energie Kris Peeters formuleren over de tweede fase van deze studie.
Op de pagina op www.vreg.be kunt u de presentatie over deze studie vinden, die door de VREG op de persconferentie van 23 mei 2006 werd voorgesteld.
>> Presentatie ontwikkeling van een marktmodel voor de Vlaamse energiemarkt
Op deze pagina kan u ook de integrale tekst van de studie marktmodel vinden.

>> Discussiedocument Ontwikkeling van een visie op een marktmodel voor de Vlaamse energiemarkt

Nu de eerste fase van dit project afgerond is, start een consultatieronde tot 1 september 2006, gevolgd door een VREG-advies aan Minister Peeters op basis van het rapport en de consultatieresultaten.

Wij willen de geïnteresseerde organisaties en bedrijven vragen om niet te wachten tot eind augustus, maar uw meningen en reacties al over te maken voor 30 juni 2006. Op basis van deze reacties, zal de VREG begin juli een eerste consultatienota op haar website publiceren die kan dienen als basis voor verdere input en reacties. Op deze wijze komen we tot een constructieve dialoog over de toekomst van de Vlaamse energiemarkt.

Alle reacties mogen schriftelijk overgemaakt worden per e-mail aan sofie.lauwaert@vreg.be of via info@vreg.be.

Nota aan de redacteurs:

1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) staat in voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en
gasmarkt in Vlaanderen. Ze volgt de evoluties van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, op via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.


2. Voor de VREG-website vragen we u enkel volgende weblinks te publiceren.

Algemene website van de VREG: www.vreg.be

U vindt de leveranciersvergelijking van de VREG via het kiezen van en of rechtstreeks onder
volgende weblink: http://www.vreg.be/vreg/particulieren/input.asp.


3. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt bekijkt u best onze website op: www.vreg.be.

Voor meer informatie over dit persbericht:
André Pictoel
Gedelegeerd Bestuurder VREG
via 02/553.13.79 of andre.pictoel@vreg.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL