Gemeente Weert

23 mei 2006

EXTRA AANDACHT VOOR MANTELZORG IN WEERT EN NEDERWEERT

Met de komst van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1-1-2007 staan mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg prominent op de politieke agenda. Sterker nog, mantelzorg krijgt voor het eerst een wettelijke basis. De gemeenten Weert en Nederweert hebben, vooruitlopend op die nieuwe wet, de handen ineen geslagen en samen een plan opgesteld om mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg te ondersteunen. Vernieuwend onderdeel uit de plannen is dat de gemeente Weert heeft besloten de respijtzorg (tijdelijke ontlasting mantelzorgers door inzet vrijwilligers) een extra impuls te geven. Daarvoor gaat een aantal gemeentelijke medewerkers 2 tot 4 uur per week mantelzorgers ontlasten. Weert wil daarmee een voorbeeld stellen naar anderen. Nederweert neemt hier binnenkort een besluit over.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland maar liefst 750.000 mensen langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week zorg verlenen aan een zieke of hulpbehoevende partner, kinderen, ouders, familielid, buur of kennis. Deze mensen worden ook wel mantelzorgers genoemd. Weert zou, afgeleid van landelijke cijfers, dus 2.500 mantelzorgers hebben, waarvan 225 zeer intensief en langdurig zorg verlenen. Mantelzorg is vaak geen keuze, maar iets wat je overkomt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die zich vrijwillig inzetten in de zorg. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vrijwilligers in het ziekenhuis, verzorgings- en verpleeghuizen, het hospice etc. Deze mensen moeten zoveel mogelijk worden ondersteund bij hun belangrijke taak die zij in onze samenleving vervullen, zo vinden de beide gemeenten.

Samenwerking
Weert en Nederweert hebben zich bij het opstellen van de notitie uitvoerig laten adviseren door vertegenwoordigers van organisaties die op dit terrein werkzaam zijn. Die lokale deskundige vrijwilligers weten precies waar pijnpunten liggen en waar ondersteuning nodig is. Zij hebben dan ook een belangrijk aandeel gehad in het plan van aanpak dat onlangs door B&W van Weert is vastgesteld (Nederweert volgt binnenkort).

Actiepunten
De beleidsnotitie bevat concrete actiepunten die de komende drie jaar zullen worden uitgevoerd. Zo komt er nog dit jaar een grootschalige PR-campagne om het belang van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De provincie Limburg stelt hiervoor een subsidie van E 19.000,- beschikbaar. Verder zal er onder andere extra aandacht komen voor de jonge mantelzorger, bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen.

Extra impuls
Vooral mensen die zeer intensief en bijna continue zorg (moeten) verlenen aan hun partner of familielid, hebben nauwelijks tijd om even op adem te komen en aandacht te hebben voor hun eigen sociale contacten en/of ontspanning. Via de Thuishulpcentrale Midden-Limburg worden er vrijwilligers ingezet om hen enkele uren per week te ontlasten. Dit wordt respijtzorg genoemd. Er zijn echter te weinig vrijwilligers die ingezet kunnen worden. Ook dit is een punt waarop actie wordt ondernomen. Beide gemeenten zijn van plan dit actiepunt een extra impuls te geven. Om het belang van respijtzorg te onderstrepen, wordt een aantal gemeentelijke medewerkers 2 tot 4 uur per week in de gelegenheid gesteld mantelzorgers te ontlasten. Het gaat hier om een eenmalige actie gedurende één jaar en voor een gelimiteerd aantal uren. De gemeenten willen hiermee vooral een gebaar maken richting burgers en bedrijfsleven. Niet alleen plannen maken, maar ook zelf daadwerkelijk iets laten zien. Onder het motto: een goed voorbeeld doet volgen.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2006.090 FS


---- --