Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
49 Vragen van de heer P.F.C. Jansen
(vragen binnengekomen op 23 mei 2006)


De SP-fractie is door bewoners van woningen in vlek 5 van Terwijde geïnformeerd over bezwaren die zij hebben tegen de uitwerking van een woonbootlocatie tussen vlek 5/6. Een aantal woningen in vlek 5 grenst direct aan het water (zonder tuin), heeft zelfs een uitkragend balkon en een uitkragende bovenverdieping boven het water. Ook een aantal andere woningen met tuin ligt relatief dicht bij het water. Bij de verkoop van vlek 5 door Bouwfonds Woningbouw hebben de kopers de verzekering gekregen dat er bij de uitwerking van de ligplaatsen voor woonboten rekening gehouden zou worden met de privacy van de overburen. Dat is onderbouwd met aan de kopers overhandigd kaartmateriaal.

Bij toeval ontdekten de kopers in augustus 2005 een ander type ontwerpen met andere aantallen en grotere afmetingen. De toekomstige bewoners van eiland 5 hebben vervolgens bezwaar gemaakt tegen deze wijzigingen kenbaar bij de gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn, wethouder Lenting, en Bouwfonds Fortis. Zij ontvingen daarop eind 2005 een brief waarin werd medegedeeld dat Bouwfonds Fortis de woonarken niet meer zou ontwikkelen.

Inmiddels blijkt echter de verkoop van de woonboten tegenover vlek 5 binnenkort toch te starten, waarbij de ligging afwijkt van eerdere afspraken met de kopers op vlek 5. Er zouden nu woonboten op 12 meter van het balkon van de dichtstbijzijnde woning komen te liggen.

De SP-fractie heeft geprobeerd om ambtelijk opheldering te krijgen over deze kwestie, dat is helaas niet gelukt. Om deze reden zijn wij genoodzaakt om hierover schriftelijke vargen te stellen.

1. Wat was de status van het bestemmingsplan Terwijde ten tijde van de verkoop van de woningen van vlek 5?
2. Op welke wijze waren de geprojecteerde woonboten in het bestemmingsplan verankerd: exacte locatie, afmetingen, afstand tussen de woonboten.
3. Indien de onder (2) aangegeven kerngegevens niet zijn vastgelegd in het bestemmingsplan, dan wel de bijbehorende planvoorschriften: waarom is het woonbotenplan niet beter planologisch ingekaderd?
4. Kunt u een overzicht geven van het formele ontwikkelingstraject (stappen, data), alsmede aangeven of er tijdens dit traject wijzigingen zijn doorgevoerd met betrekking tot de inkadering van de woonboten?
5. Klopt het dat op grond van het bestemmingplan woonboten tot 12 meter uit belendende panden mogen liggen?
6. Indien uit documentatie van bewoners zou blijken dat hen ten tijde van de verkoop misleidende informatie is verstrekt door de ontwikkelaar Bouwfonds: wat zijn uw mogelijkheden om stappen te ondernemen tegen Bouwfonds?


---- --