Ingezonden persbericht


Persbericht - 23 mei 2006

Meer werk voor hoogopgeleide starters, maar salaris valt nog tegen

AMSTERDAM, 23 mei 2006 - Pas afgestudeerde academici kregen de afgelopen twee jaar betere kansen op de arbeidsmarkt. Voor hbo'ers komt een einde aan jaren van verslechtering van hun positie. Na anderhalf jaar zit 3 procent van de hoogopgeleide starters zonder werk. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk dat SEO Economisch onderzoek jaarlijks uitvoert in opdracht van Elsevier Thema.

De pas afgestudeerde academicus vond in 2005 sneller werk dan in 2004. Gemiddeld duurde het 4,7 maanden om een baan op universitair niveau te vinden. Aan het begin van 2004 was dat nog 5,5 maanden. Daarmee benaderen afgestudeerden van het studiejaar 2003/2004 - de ondervraagden in het onderzoek - alweer de gouden lichting die in 1999/2000 de arbeidsmarkt betrad. Destijds bedroeg de gemiddelde zoekduur 4,3 maanden.

Werkgevers houden wel de hand op de knip. Rezen de startsalarissen van academici rond de eeuwwisseling de pan uit, nu mogen hun opvolgers blij zijn als hun salaris gelijke tred houdt met de inflatie. De gemiddelde afgestudeerde verdient 1.610 euro netto per maand. Desondanks dat zijn de ondervraagden voor het eerst sinds jaren weer positiever over hun perspectieven dan hun voorgangers.

De gemiddelde hbo'er kon aan het einde van 2005 in 3,5 maanden aan de slag op het eigen afstudeerniveau. In het laatste kwartaal van 2004 deed een hbo'er 3,7 maanden over. Daarmee zijn de huidige lichtingen afgestudeerde hbo'ers nog ver verwijderd van de gemiddelde zoekduur van de 'gouden' lichting 1999/2000. Die vond destijds binnen 3 maanden werk.

De startsalarissen van hbo'ers blijven al jaren achter bij de inflatie. Gemiddeld verdient een pas afgestudeerde hbo'er 1280 euro netto per maand. Na de economische hausse van 2000 ging elke lichting hbo-afgestudeerden er in koopkracht op achteruit in vergelijking met hun directe voorgangers. Ook de afgestudeerden van 2003/2004 konden weer minder met hun startsalaris kopen dan hun voorgangers.

Bij academici hebben fiscaal juristen, econometristen, technisch bedrijfskundigen, technisch informatici en werktuigbouwkundigen de beste kansen om snel een goede en goed betaalde baan te vinden. Bij hbo'ers zijn dat bedrijfseconomen, bedrijfskundigen, bedrijfskundige informatici, fiscaal economen en afgestudeerden hogere informatica.

Noot voor de redactie: