FNV

Italiaanse werknemers demonstreren voor Nederlands hoofdkantoor van Getronics

Wat: demonstratie Italiaanse werknemers bij hoofdkantoor Getronics Wanneer: dinsdag 23 mei 2006 Tijd: 08.00 - 09.00 uur Plaats: Rembrandt Toren, Amstelplein 1, 1096 HA Amsterdam

Morgenochtend demonstreert een delegatie van Italiaanse werknemers voor het hoofdkantoor van Getronics in Amsterdam. Ze protesteren hiermee tegen het besluit van het topmanagement om Getronics Italia te verkopen aan Eutelia S.P.A. waardoor de banen van de zeshonderd werknemers op de tocht staan. Naast een spreker namens de Europese fractie van de SP is ook Europarlementariër Gabriele Corrado aanwezig bij de demonstratie.

Vakbondsbestuurder Carla Kiburg: Getronics is een grote mulitnational die zich bewust moet zijn van haar verantwoordelijkheden. Natuurlijk willen wij als Nederlandse vakbond onze Italiaanse collegas een steun in de rug bieden. Want het Italiaanse personeel betaalt de rekening van de fouten die gemaakt zijn door het management. Nu de verliezen te hoog zijn, wil Getronics het Italiaanse bedrijf van de hand doen zonder werkgaranties voor de 600 werknemers af te geven.

Getronics Italia verkeert al sinds vorig jaar in zwaar weer en ondanks herhaalde signalen van werknemers, de Europese Ondernemingsraad en vakbonden is het topmanagement van Getronics N.V. pal achter het Italiaanse management blijven staan. De kwestie is zelfs ter sprake gekomen in het Italiaanse parlement maar ook dat mocht niet baten.

Ten einde raad kloppen de Italiaanse werknemers morgenochtend op de deur van het topmanagement om hen zo te wijzen op hun sociale verantwoordelijkheid. Bij de verkoop moeten alle 600 werknemers meegaan naar de overnamekandidaat. Daarnaast eisen de werknemers een vergelijkende analyse naar de gebeurtenissen in Italië zodat het bedrijf in de toekomst beter beslagen ten ijs komt.

Bij Getronics Italia werken 600 mensen; wereldwijd werken er 25.000 mensen bij Getronics.
---