Provincie Noord-Holland

23-5-2006

Onderwerp

Provinciale bodembrigade ondersteunt gemeenten


De provincie Noord-Holland gaat gemeenten ondersteunen bij de uitvoering van bodemsaneringstaken. Kleine brigades met medewerkers met minimaal juridische en technische kennis en één coördinator gaan met name kleine gemeenten helpen. Zowel provincie als gemeenten hebben taken bij de uitvoering van bodemsanering. Onderling overleg en afstemming over de taken van beide overheden kunnen nu sneller en zorgvuldiger plaatsvinden.

Maatwerk
De kleine brigades krijgen geen uniformen of autos, maar de teamleden komen wel regelmatig langs bij gemeenten en milieudiensten. Gemeenten hebben zelf aangegeven behoefte te hebben aan meer overleg over onder andere complexe saneringen, juridische consequenties en technisch-inhoudelijke issues. De projectteams kunnen maatwerk leveren per gemeente.

Bestuursovereenkomst
Sinds 1998 heeft de provincie geanticipeerd op de overdracht van bodemtaken van de provincie naar gemeenten. Uit onderzoek bij gemeenten is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over de taakverdeling tussen gemeente en provincie. Met de ondertekening van bestuursovereenkomsten verdwijnt deze onduidelijkheid. Hiervoor zal de provincie met de gemeenten in overleg treden, waarna gedeputeerde Milieu Albert Moens uiteindelijk de bestuursovereenkomsten zal ondertekenen. De gemeente Amsterdam, Haarlem, Alkmaar en Zaanstad vallen hier niet onder omdat zij zelf hun bodemtaken uitvoeren.