29
30
31
/> Maart 2006

Noorwegen herdenkt dit jaar Henrik Ibsen

Veel evenementen in geboortestreek Telemark en rest van 't land

Noorwegen herdenkt dit jaar het overlijden van een van zijn grootste zonen, de schrijver Henrik Ibsen, nu honderd jaar geleden. In het hele land worden evenementen gehouden - in het bijzonder in zijn geboortestreek Telemark, waar hij in 1828 het levenslicht zag in Skien.
Afbeelding In dit stadje is het Ibsen Museum heropend na een grondige renovatie en vinden o.a. exposities, concerten en toneeluitvoeringen plaats. Een hoogtepunt is ook een serie aan Ibsens werk gewijde toneelvoorstellingen aan boord van een schip op het Telemarkkanaal.

De voorstellingen in Ibsens geboortestad vinden plaats gedurende de periode 23 mei tot 15 juni a.s.

Bergen Festival
Het jaarlijkse culturele Bergen International Festival, dat van 24 mei tot 5 juni voor de 54e keer in Noorwegens tweede stad wordt gehouden, heeft dit jaar als thema 'Noorse impulsen'. Zoals mocht worden verwacht wijdt het grote evenement aandacht aan de 100 jaar geleden gestorven Hendrik Ibsen, de schrijver die Bergen in zijn hart had gesloten.

Peer Gynt
In het kader van het festival wordt Ibsens beroemde werk Peer Gynt opgevoerd - onder leiding van de Catalaanse regisseur Calixto Bieito. Afbeelding De Opera van Riga brengt Richard Wagners 'Rheingold' en natuurlijk wordt ook Mozart in zijn jubileumjaar niet vergeten.

Internationaal
Niet alleen inj Noorwegen zelf, maar ook internationaal wordt er gedurende het hele jaar aandacht besteed aan de Henrik Ibsenjaar 2006. Er is in het kader van de herdenking van het sterfjaar 'Ibsen worldwide' een omvangrijk programma opgezet met in 72 landen over de hele wereld in totaal meer dan vierduizende verschillende evenementen en voorstellingen. "Ibsen worldwide" is een samenwerking tussen het Nationale Ibsen-comité en het Noorse ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Ibsen-portaal
Ter begeleiding van alle activiteiten in het herdenkingsjaar is er op internet officieel Ibsen-portaal in meer dan 90 landen en in 18 talen. Elke site geeft gedetailleerde informatie over het schrijverschap van Henrik Ibsen en plaatselijke informatie over de band van de schrijver met het land in kwestie. De site bevat ook verwijzingen naar verdere informatie over Ibsen.

N Afbeelding ederland
"Ibsen worldwide" maakt deel uit van "Norway - the official site", waar men uitgebreide achtergrondinformatie over Noorwegen, nieuws en informatie over plaatselijke evenementen kan vinden. Ook in het Nederlands is er een Ibsen-portaal uitgebracht.

Schokkend
Ibsen werd wereldberoemd door zijn twee grote 'dramatische gedichten' Brand (1866) en Peer Gynt (1867) en door zijn vele grote toneelstukken, stuk voor stuk nog steeds gewaarderd als meesterwerken, maar door zijn tijdgenoten niet als zodanig erkend en herkend. Dikwijls vond men de inhoud van zijn werk zo schokkend, dat men de voorstellingen ervan verbood. Ook buiten Noorwegen, in Berlijn, Parijs en Londen, moesten zijn stukken in besloten clubs worden gespeeld om aan de censuur te ontkomen.

De schrijver woonde en werkte bijna dertig jaar buiten zijn geboorteland, maar keerde in 1894 op latere leeftijd terug. In 1906 stierf hij op 78-jarige leeftijd, oud, ziek en eenzaam.

Afbeelding Informatie
http://www.henrikibsen.no/
http://www.ibsen2006.no/
http://www.festspillene.no/ (Bergen Festival)
http://www.bergen-guide.com/ (Tourisme)