Gemeente Berkelland


Inloopavond op 23 mei over kosteloos saneren van asbestwegen

De gemeente Berkelland geeft tijdens de inloopavond, samen met deskundigen van de provincie en de GGD uitleg over de saneringsregeling voor asbestwegen en erven en is er om uw vragen te beantwoorden. De avond wordt gehouden op dinsdag 23 mei van 19.00 21.00 uur in De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21 in Neede. Staatssecretaris Van Geel geeft eigenaren een laatste kans om zich aan te melden voor de regeling die van 22 mei tot 1 juli 2006 wordt opengesteld. Ook eigenaren die twijfelen of er asbest in hun wegen of erven is verwerkt, kunnen zich in die periode aanmelden voor een onderzoek. Het Rijk betaalt het onderzoek en de eventuele sanering.

Wethouder Hans Boxem: De gemeente Berkelland heeft zich er sterk voor gemaakt om mee te doen met deze inventarisatie en saneringsronde, die in een eerdere fase alleen gold voor particuliere asbestwegen en
-erven in een omtrek van 12 km rondom Goor. Het is de laatste kans om je als particulier aan te melden voor de Saneringsregeling. De kosten van een eventuele sanering worden betaald door het rijk. Het is mij er alles aan gelegen om alle particuliere locaties in beeld te hebben, te laten saneren en hier voorgoed af te rekenen met de asbestproblematiek in de bodem.

Dus kom naar de informatieavond op 23 mei en meld de aanwezigheid of het vermoeden van asbest in uw weg of op uw erf. Ook als u een asbestweg kent, waarvan u niet zelf de eigenaar bent, kunt u dit eveneens aanmelden. Melden kan tijdens de inloopavond op 23 mei of tot 1 juli bij één van de onderstaande adressen.

De regeling staat open voor particulieren, bedrijven en instellingen uit heel Berkelland. Zij kunnen zich vóór 1 juli 2006 melden:


- tijdens de inloopavond op 23 mei


- telefonisch bij het Landelijk Meldpunt Asbest, telefoon 0800-6353272


- via het digitale loket van het meldpunt: www.meldasbest.nl


- via email info@gemeenteberkelland.nl


- door te bellen met de heer M. Meijer van de gemeente Berkelland, telefoon 0545-250 289

Volgens het Besluit asbestwegen Wms is het in het bezit hebben van een asbestverontreinigde weg of erf strafbaar. Eigenaren die zich na 30 juni 2006 niet hebben gemeld voor de saneringsregeling en waarbij wordt geconstateerd dat er asbest in hun wegen of erven is verwerkt, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van onderzoek en de feitelijke sanering.

Hans Boxem: De gemeente neemt ook haar verantwoordelijkheid door het aanpakken van de voorhanden zijnde openbare asbestverdachte puinwegen in Berkelland. Om inzicht te verkrijgen in de omvang van de asbestverontreiniging wordt een nader onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten van dit nader onderzoek dat gepland staat voor de maanden juni tot september vormen de basis voor het plan van aanpak voor de eventuele sanering van deze wegen.

Mutatiedatum
12/05/2006