Socialistische Partij

Gerkens wil snelle verbinding Randstad en noorden

23-05-2006 * SP-verkeerswoordvoerder Arda Gerkens pleit voor een snelle verbinding tussen de Randstad en het noorden van het land. Vandaag werd in Den Haag gedemonstreerd tegen de kabinetsplannen om de ambitie los te laten deze verbinding serieus te verbeteren.

Arda Gerkens

Naast de SP spraken ook CDA en GroenLinks zich dinsdag uit voor een betere verbinding. PvdA en VVD hielden een slag om de arm en willen eerst onderzoek. Het kabinet besloot onlangs af te zien van de aanleg van de magneetzweeftrein en elke andere variant die een snelle verbinding met het noorden kan bewerkstelligen. De kosten zouden niet opwegen tegen de baten.

Gerkens is het daar niet mee eens: "Er zijn zeker wel goede mogelijkheden om de verbinding te verbeteren tegen een redelijke prijs. Dat de plannen voor een magneetzweeftrein van de baan zijn vind ik prima. Die zou inderdaad te duur worden, een onbetaalbare yuppentrein. Maar de andere mogelijkheden moeten niet klakkeloos terzijde worden geschoven. Er zijn veel mogelijkheden voor sneller en betaalbaar openbaar vervoer tussen de Randstad en het noorden. Deze moeten dan ook serieus bekeken worden."

De opstelling van Gerkens viel goed bij de honderden noordelingen die naar Den Haag waren gekomen om te demonstreren tegen het schrappen van de ambitie het noorden en de Randstad beter voor elkaar bereikbaar te maken.