Ingezonden persbericht

nieuwsbrief
Bulletin over Bevolking en Samenleving

-----------------------

Jaargang 22
Mei 2006

Demos verschijnt 10 x per jaar als papieren uitgave en wordt uitgegeven door het NIDI. De nummers worden integraal op de website van het NIDI (www.nidi.nl) geplaatst. Het bulletin wil de kennis en meningsvorming over bevolkingsvraagstukken bevorderen.

Wilt u meer informatie over de hiernaast genoemde onderzoeken, of wilt u meer weten over Demos:

Harry Bronsema, (eindredacteur)
070 35 65 251
bgg.: 070 35 65 200
bronsema@nidi.nl

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut

Het NIDI is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en houdt zich bezig met onderzoek naar ontwikkelingen in de omvang en samenstelling van de bevolking.

Lees Demos op:
www.nidi.nl

Wilt u een gratis abonnement op het papieren bulletin Demos?

Stuur een e-mail naar: demos@nidi.nl

In het meinummer van Demos:

Sterfte ouderen mede bepaald door factoren op jongere leeftijd

In de westerse wereld is in de loop van de 20ste eeuw de sterfteontwikkeling onder ouderen steeds bepalender geworden voor de vergrijzing. Internationaal vergelijkend onderzoek naar de sterfteontwikkeling bij ouderen in zeven Noordwest-Europese landen over de periode 1950 tot 1999 toont aan dat de sterftedaling in die landen een nogal verschillend verloop heeft gehad. De daling stagneerde in Denemarken, Nederland en onder Noorse mannen sinds 1980, maar duurde voort in Frankrijk en Engeland en Wales. Rookgedrag en sociaal-economische ontwikkelingen op jongere leeftijd lijken daarbij een rol te hebben gespeeld.

Dr. Fanny Janssen (Population Research Centre, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen; tel. 050 3634421 / 050 3633898; e-mail: f.janssen@rug.nl).

Door diversiteit in geloofsovertuigingen van bevolkingsgroepen
Verschillen in integratie van Turken in Nederland

Meestal wordt de Turkse bevolking in Nederland als één groep gezien maar er zijn onderling grote verschillen in bijvoorbeeld religie en culturele achtergrond. Turken kunnen moslim zijn of niet, en er is een enorme variatie in culturele patronen afhankelijk van de regio in Turkije waar de migranten oorspronkelijk vandaan komen. Oog voor onder meer verschil in religie en gebied van herkomst kan mogelijk antwoord geven op de vraag waarom Turkse migranten meer of minder gemakkelijk integreren in de Nederlandse samenleving. Hier worden twee groepen uit Turkije in Nederland vergeleken: de alevieten en de soennieten.

Drs. Hüseyin Kaya (ten tijde van het onderzoek werkzaam op het NIDI; tel. 070 3565200)

Op verzoek (demos@nidi.nl) kan de volledige tekst onder embargo worden toegezonden. De artikelen kunnen na publicatie worden gedownload van www.nidi.nl

---- --