Thermometer-debat: De Nederlandse identiteit: een mythe?

Op dinsdag 23 mei 2006 vindt in Zaal De Unie het debat De Nederlandse identiteit: een mythe? plaats. In debat gaan: Dick Pels, socioloog en auteur van Een zwak voor Nederland; Anil Ramdas, publicist en voormalig NRC Handelsblad-correspondent in India; Ineke Strouken, directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Jaffe Vink, filosoof en eindredacteur Trouw, bijlage 'Letter & Geest'. Moderator: Jeroen Visser.

Sinds de publicaties van Paul Scheffer en Pim Fortuyn over respectievelijk 'het multiculturele drama' en de islam als 'vijfde colonne' weerklinkt de roep naar een (her)waardering van de Nederlandse identiteit. Beiden zagen in een nieuw nationaliteitsbesef de oplossing voor wat zij zagen als een bedreiging van onze (westerse) samenleving. Recent is een tegenbeweging van cultuurfilosofen opgang gekomen die beweren dat de Nederlandse identiteit juist het ontbreken van een sterk nationaliteitsbesef behelst. Zo schrijft Dick Pels in zijn boek Een zwak voor Nederland: '...wij (moeten) dezelfde zwakke identiteit koesteren die ook in het verleden de trots is geweest van onze Nederlandse natie en cultuur.' Ondertussen eisen de steeds mondiger wordende tweede en derde generatie migranten hun plek op als autochtone burger in plaats van allochtone burger. Maar, als de nationale identiteit zwak is, impliceert dit dat er ruimte bestaat voor een multiculturele identiteit van Nederland?

Datum: dinsdag 23 mei 2006
Locatie: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: rrkc@rrkc.nl of 010-4333534 (ma. t/m vr. van 11.00 tot 17.00 uur) Informatie: www.rrkc.nl 010-433 58 33 www.dethermometer.nl

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. DE THERMOMETER wordt georganiseerd door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl