Innovatie en ict halveren kosten advocaat

UTRECHT, 20060523 -- Advocaten zijn te duur, oncontroleerbaar en zelfs een noodzakelijk kwaad, stelt menig 'mkb-er'. Terecht, volgens rechtseconomische onderzoeken. De innovatie dienstverlening van advocatenkantoor Lexius maakt hieraan een einde. Volgens advocaat Rob van Dijk willen ondernemers praktisch, doelgericht en vooral betaalbaar juridisch advies. Er is geen behoefte aan uitgebreide juridische overwegingen vol 'mitsen en maren', laat staan dat men hiervoor wil betalen. Een gratis advocaat zit er niet in, maar volgens Van Dijk kan het gemiddelde advocaten uurtarief van ¤ 185,--wel zo'n 50% lager. Volgens Van Dijk speelt vooral ict een grote rol bij het creëren van betaalbare, duidelijke én nuttige diensten.


Advocaten hebben, vooral vanwege hun procesmonopolie, weinig economische prikkels om hun diensten, effectief, efficiënt, transparant en vooral meer betaalbaar te maken. Hoge uurtarieven en een voorkeur 'grote' zaken zijn vaak het gevolg. Veel ondernemers kunnen daarom de kosten niet opbrengen om juridische zaken vooraf goed te regelen of deze te onderhouden. De juridische problemen, als gevolg hiervan, kunnen leiden tot een ernstige financiële verstoring van het bedrijfsproces. Innovatieve beloningsmethoden en intensief ict gebruik maken, volgens onderzoekers, advocatendiensten betaalbaar en toegankelijk. Innovatie is in de advocatuur ver te zoeken terwijl ook de Orde van Advocaten de teugels strak houdt in geval van de mogelijkheden tot commerciële marktbewerking van advocaten.

Een speerpunt in Lexius'strategie is aanzienlijke tariefverlaging. Ict speelt hierbij een belangrijke rol. De strategie is, volgens Van Dijk, eigenlijk heel eenvoudig. Veel procedures en adviezen kunnen, tot op zekere hoogte, worden gestandaardiseerd en geautomatiseerd waardoor zij geschikt zijn om breed te verspreiden. Internet en e-mail maken daarnaast adequate, tijdbesparende en grootschalige dienstverlening mogelijk. Ict kan daarom kostenverlagend werken. Het laagdrempelig en tegen lage tarieven aanbieden van hoogwaardige kennis is vervolgens commercieel haalbaar bij grootschalige afzet ervan.

Een concreet voorbeeld is Lexius' Arbeidsvoorwaarden Management (AVM) dat inspringt op de jaarlijkse stroom nieuwe arbeidsrechtelijke wet en regelgeving. De kosten van regelmatige updating en optimalisering van arbeidsvoorwaarden zijn vaak (te) hoog. Vanwege automatisering kan Lexius adequaat en op individueel bedrijfsniveau arbeidsvoorwaarden en contracten van een ongelimiteerd aantal ondernemingen scannen en het noodzakelijke onderhoud ervan managen. De kosten, in vergelijking tot periodieke onderhoudsopdrachten aan een advocaat, zijn hierdoor aanzienlijk lager. Daarnaast weet de ondernemer vooraf welke diensten hij in het kader van AVM kan en mag verwachten zodat de dienstverlening transparanter is.

Moedigt de overheid enerzijds het ondernemerschap aan, anderzijds confronteert zij de ondernemer, vreemd genoeg, met een aanhoudende stroom nieuwe en wijzigende wetgeving. In dit regenachtige ondernemingsklimaat zijn bedrijven gedwongen afhankelijk van dure externe deskundigen. Geen wonder dat veel klein ondernemingen 'niets doen of zelf klussen', aldus Van Dijk. Als het dan toch mis gaat zijn de gevolgen vaak niet te overzien en is een faillissement niet zelden het gevolg. Dit is een persoonlijk drama voor de onderneming maar daarnaast ook een economisch probleem van de B.V. Nederland. Omdat "voorkomen beter (goedkoper) is dan genezen" is het noodzakelijk om pro-actief te anticiperen op de 'kwalijke' stroom wetgeving en zo juridische en financiële risico's te minimaliseren.

De doelstelling van Lexius is ambitieus en Van Dijk merkt hierover op dat het succes vooral afhankelijk is van de animo van het bedrijfsleven. Het laagdrempelig en tegen lage tarieven aanbieden van hoogwaardige kennis is alleen commercieel haalbaar bij grootschalige afzet ervan. Omdat "the proof of the pudding is in the eating" kunnen bedrijven, via www.lexiusadvocaten.nl, gratis kennismaken met Lexius'diensten via een AVM abonnement.

info@lexiusadvocaten.nl