Ingezonden persbericht


Alkmaar, 17 mei 2006

Foto expositie 'Tata' te zien in Theater De Vest

Op woensdag 24 mei start de expositie 'Tata' in Theater De Vest. Vijf Nederlandse en drie Hongaarse fotografen legden de Hongaarse zusterstad van Alkmaar vast. De resultaten van deze samenwerking zijn tot en met 14 juni te zien. De bekende Hongaarse fotografe Ata Kando opent op 24 mei, om 20.00 uur de expositie.

In september 2005 zijn Bas Losekoot, Judith Quax, Frank Roosendaal, Rob Verhagen, Nils Vermaning met een Alkmaarse delegatie naar Tata gereisd. Daar hebben zij samen met de Hongaarse fotografen Zsolt Szamódy, Antal Tarjáni, Márk Péter Vargha de stad gefotografeerd. Iedere fotograaf heeft vanuit een eigen visie de stad gefotografeerd: straatbeelden, portretten, interieurs en stillevens. Ook de techniek is uiteenlopend: van kleur tot zwart-wit, van kleinbeeld tot middenformaat, van digitale tot ouderwetse pinhole fotografie. Het resultaat is een expositie beelden waarin het abstracte begrip 'zusterstad' concreter wordt.

Alkmaar 750 jaar
In 2004 hebben zes fotografen Alkmaar gefotografeerd. Dit heeft geleid tot een boek en een expositie in Theater De Vest in maart 2004. In september 2005 zijn de vijf eerdergenoemde fotografen naar Tata geweest om daar een selectie van de foto's te exposeren en om op een vergelijkbare wijze als in Alkmaar de stad Tata te fotograferen. De gemeente Alkmaar heeft contacten gelegd met lokale Hongaarse fotografen. Met deze fotografen zijn de Nederlandse fotografen samen opgetrokken. Op die manier hebben zij veel kennis en ervaring kunnen uitwisselen.

Zustersteden
Alkmaar heeft behalve de Hongaarse zusterstad Tata, nog andere zustersteden: Bergama in Turkije, Bath in Engeland, Darmstad in Duitsland en Troyes in Frankrijk.
Het begrip zusterstad is nogal abstract, met een foto-expositie kunnen mensen zich er een beeld bij vormen. De groep van vijf fotografen brengt ook de andere zustersteden in beeld. De volgende te fotograferen stad is Bergama in Turkije.

De expositieruimte van De Vest is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 17.30 uur en tijdens voorstellingen.

-------------------------

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom op de opening op woensdag 24 mei om 20.00 uur