Gemeente Utrecht

Werkbezoek burgemeester Brouwer-Korf aan wijk noordwest: aanpak jongerenoverlast

Burgemeester Brouwer-Korf brengt op woensdag 24 mei een werkbezoek aan de wijk Noordwest, waarin ondermeer de buurten Ondiep en Zuilen liggen. De burgemeester brengt iedere maand een werkbezoek aan een van de tien Utrechtse wijken, met openbare orde, veiligheid en leefbaarheid als centrale thema's. In Ondiep kijkt de burgemeester ondermeer naar de aanpak van jongerenoverlast op en rond het Boerhaaveplein en bezoekt ze de DOS-kantine. In Zuilen bezoekt ze de Marokkaanse jongerengroep De Toekomst. Zuilen Noordoost is een Utrecht Veilig! urgentiegebied. Binnen de aanpak Utrecht Veilig! is de aanpak van jongerenoverlast en het voorkomen van jeugdcriminaliteit één van de speerpunten.

Op het Boerhaaveplein praat de burgemeester met actieve bewoners, wijkwelzijn, politie en jongeren over de aanpak van de jongerenoverlast. Sinds half mei organiseert Portes, wijkwelzijn, op maandag en donderdagmiddag 'Meedoen op straat' en biedt activiteiten voor jongeren. Politie en jongerenwerk hebben overlast gevende jongeren in kaart gebracht en de politie treedt repressief op. In 2005 is 'Meedoen op Straat' gestart op het Boisotplein (Geuzenwijk) en aan de Kloosterlaan (Ondiep). In het kader van Utrecht Veilig! is 'Meedoen op straat' in januari uitgebreid naar het Queeckhovenplein en het Muiderslotplantsoen. Half mei 2006 is Meedoen op Straat ook van start gegaan op het Boerhaaveplein.

In de Geuzenwijk gaven jongeren aan behoefte te hebben aan een ruimte voor activiteiten. Begin januari is een groep onder leiding van vrijwilligers gestart met een soos in buurthuis Makosa; twee maanden later is dat uitgebreid met activiteiten in het weekend. Tijdens de verbouwing van Makosa is de groep tijdelijk uitgeweken naar de DOS-kantine op het Thorbeckepark. Vier avonden in de week (dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag) stellen vrijwilligers de ruimte open voor de groep. Burgemeester Brouwer praat met jongeren, politie en vrijwilligers.

Sinds 13 januari beheert Marokkaanse jongerengroep De Toekomst 2 lokalen in de Christinaschool. Deze ruimte zijn vier dagen per week geopend voor jongeren uit de directe omgeving. Burgemeester Brouwer wordt ontvangen door de Marokkaanse jongerengroep De Toekomst. De vrijwilligers van De Toekomst vertellen samen met enkele jongeren die regelmatig de ruimte in de Christinaschool bezoeken over hun ervaringen en ideeën voor de toekomst

Programma werkbezoek

14.00 uur: ontvangst op Boerhaaveplein (Ondiep). Op het plein zijn dan allerlei activiteiten voor kinderen

en tieners aan de gang. Burgmeester krijgt een korte rondleiding langs deze activiteiten.

14.50 uur: aankomst in DOS-kantine in het Thorbeckepark.

15.35 uur: aankomst Christinaschool

16.15 uur: einde werkbezoek

Noot voor de media:

Aansluitend aan het werkbezoek reikt burgemeester Brouwer 'de derde ster Keurmerk Veilig Ondernemen' uit. Locatie: Winkelcentrum Rokade. Uw redactie is welkom, zowel bij het werkbezoek als bij de uitreiking van de derde ster.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, 030 - 286 14 09.