Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 mei 2006


Vragen van de leden Timmermans en Crone (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken


over de betrouwbaarheid van Russische gasleveranties


1.

Heeft uitvoerend directeur Claude Mandil van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de vrees uitgesproken dat Rusland in de komende jaren mogelijk niet kan voldoen aan reeds gesloten contracten voor de levering van aardgas door een tekort aan reserves als gevolg van sterk achterblijvende investeringen?


2.

Deelt u de mening van onafhankelijke deskundigen dat, als dit probleem niet snel wordt opgelost, het niet alleen om tijdelijke problemen zal gaan, maar dat er mogelijk gedurende vele jaren een groot tekort aan leveranties zal zijn?


3.

Zo ja, bent u bereid meer vaart te zetten achter de ontwikkeling van een Europese energiestrategie, die niet alleen gericht moet zijn op spreiding van de bronnen en versnelde omschakeling naar duurzame energiebronnen, maar die ook aanknopingspunten moet bieden voor een leverancier als Rusland om gezamenlijk met de EU de geconstateerde problemen op te lossen?


4.

Deelt u verder de mening dat de investeringsproblemen in Rusland mede het gevolg zijn van het beleid van de Russische overheid dat het binnenlandse en buitenlandse investeerders in de praktijk onmogelijk maakt om bij te dragen aan de ontsluiting van nieuwe gasvelden? Is de ontsluiting van nieuwe gasvelden sterk vertraagd sinds de staatscontrole over het gas geheel is hersteld en Gazprom over een strikt monopolie beschikt?


5.

Zo ja, dient de Europese Unie zich dan niet onmiddellijk, te beginnen bij de G-8 Top van Sint Petersburg, in te spannen voor de Russische ratificatie van het Energiehandvest en voor heldere spelregels voor (buitenlandse) investeerders in de Russische energiesector?


6.

Bent u bereid op zeer korte termijn deze boodschap aan Commissievoorzitter Barroso mee te geven voor zijn aanstaande ontmoeting met President Poetin ter voorbereiding van de G-8 Top? Kunt u de Kamer hierover op korte termijn berichten?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Moscow Times van 23 mei 2006

ibid