Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN VOORKOMEN ONNODIGE STIJGING RIOOLRECHT

Gemeenten zorgen voor inzameling van afvalwater en regenwater. Hiermee voorkomen ze wateroverlastproblemen of waterverontreiniging. Daar staan uiteraard investeringen tegenover. Gemeenten moeten een optimum vinden tussen het voorkomen van waterproblemen en het beperken van een stijging van het rioolrecht. De VNG is van mening dat gemeenten daar uitstekend in slagen en wijst op diverse onderzoeken en ontwikkelingen die dat aantonen. Dit geeft de VNG aan in een reactie op een persbericht van 22 mei jl. en een brief aan gemeenten van de consumentenorganisaties Vereniging Eigen Huis (VEH) en Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Hierin nemen zij het standpunt in dat gemeenten, in het belang van de burgers, kosten kunnen besparen door een goede afstemming tussen rioolbeheer en wegbeheer, een goede afstemming met het zuiveringsbeheer van het waterschap en het op een verstandige manier omgaan met regenwater.

De VNG vindt dat gemeenten reeds hun uiterste best doen om waterproblemen op te lossen tegen zo laag mogelijke kosten. Ook nemen diverse gemeenten deel aan een benchmark rioleringszorg om te komen tot een betere bedrijfsvoering en lagere kosten. De VNG vindt wel dat gemeenten het nut en de noodzaak van investeringen kritisch moeten blijven beoordelen. Dit geldt met name voor verdere scheiding van regen- en afvalwater (afkoppelen). Wanneer de kosten van afkoppelen groter zijn dan de baten, is het niet verstandig tot afkoppeling over te gaan.

Veder ziet de VNG de afstemming met wegbeheer als belangrijkste mogelijkheid om kosten te besparen. Dit is per definitie een lokale en zelfs wijk- en soms straatgerichte opgave. Gemeenten zijn voor beide verantwoordelijk en realiseren deze kostenbesparingen reeds door wegvervanging en rioolvervanging op elkaar af te stemmen. De daadwerkelijke besparingsmogelijkheden hangen af van de lokale situatie en worden door gemeenten in samenwerking met vooral waterschappen benut via het opstellen van afvalwaterakkoorden en waterplannen.

De instelling van een Waterkamer bij de NMA, zoals de consumentenorganisaties bepleiten, vindt de VNG onnodig. Het is namelijk onjuist dat gemeenten zouden verdienen aan de rioolheffing. Wettelijk is bepaald dat gemeenten geen winst mogen maken op de rioolheffing. Dit wordt reeds getoetst door de belastingrechter die de gemeentelijke rioolheffing kritisch beoordeelt op de maatstaf van de heffing, de kostendekkendheid en de vraag of er sprake is van willekeur en/of onredelijkheid. Een waterkamer heeft daar weinig aan toe te voegen.