Openbaar Ministerie

Grootschalig DNA onderzoek in de regio Westfriesland

Alkmaar, 24 mei 2006

Onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie Alkmaar vindt in juni een grootschalig DNA onderzoek plaats in de regio Westfriesland. Het onderzoek wordt gehouden in kader van een zaak waarbij in 2004 en 2005 meerdere bejaarde dames zijn verkracht dan wel aangerand. Het rechercheteam van de politie Noord-Holland Noord dat het onderzoek zal uitvoeren, wil in de eerste plaats personen kunnen uitsluiten als dader. Verder richt het onderzoek zich op het achterhalen van de identiteit van de verdachte. Voor het onderzoek wordt een geselecteerde groep mannen uit de omgeving van de plaats van het misdrijf uitgenodigd.

Een aantal (hoog)bejaarden vrouwen is in de zomer van 2004 en zomer 2005 verkracht en/of aangerand door een man. De incidenten vonden plaats in verzorgingshuizen in Wognum en Berkhout. Naar aanleiding van aangiften, heeft de politie in juni 2005 een speciaal team geformeerd. Het team heeft op basis van verklaringen van de slachtoffers een daderprofiel samengesteld. Het signalement van de verdachte is op 25 oktober 2005 vertoond in het programma Opsporing Verzocht. Het gaat om een blanke man in de leeftijd tussen de 16 en 40 jaar oud.

De verdachte heeft ook sporen achtergelaten op basis waarvan een DNA-profiel kon worden vastgesteld. Door een geselecteerde groep personen te vragen mee te werken aan een grootschalig DNA-onderzoek, verwacht de recherche een groot aantal personen te kunnen uitsluiten. De selectie heeft onder andere plaatsgevonden op basis van leeftijd en de binding met het geografisch gebied waar de incidenten hebben plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de personen van de geselecteerde groep geen verdachten zijn; medewerking aan het onderzoek gebeurt dan ook op vrijwillige basis.

De komende dagen zal met ieder geselecteerde persoon individueel een afspraak worden gemaakt voor het afnemen van wangslijmvlies. Dit materiaal wordt verzegeld en op nummer verzonden naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Daar wordt het materiaal vergeleken met het gevonden DNA profiel. Vervolgens worden alle DNA monsters die niet overeen komen, vernietigd. Het afgenomen DNA zal niet worden opgenomen in de DNA-databank of anderszins gebruikt worden in andere onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie verwacht in augustus een uitslag te kunnen geven van het DNA onderzoek. Voor een grootschalig DNA onderzoek moet het College van Procureurs-generaal toestemming geven. Andere voorwaarden zijn onder andere dat het om een ernstig misdrijf moet gaan en dat er geen concrete verdachte in beeld mag zijn.

Dinsdag 30 mei zal in het Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht aandacht worden besteed aan het DNA-onderzoek in Westfriesland.