Ingezonden persbericht


Persbericht

P-teams, gemeenten, werkgevers en ketenpartners ontmoetten elkaar tijdens Conferentie Stichting PaFemme

Aanwezigheid Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden werd zeer gewaardeerd

Ruim 200 belangstellenden kwamen dinsdag 23 mei af op de conferentie PaFemme makes it happen! in het Chassé Theater in Breda. De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting PaFemme. Deze stichting, voortgekomen uit de Commissie PaVEM, wil de participatie en economische onafhankelijkheid van zwarte en migrantenvrouwen in de Nederlandse samenleving stimuleren ter bevordering van een multiculturele samenleving. Prinses Máxima was van juli 2003 tot zomer 2005 lid van de commissie-Pavem. Stichting PaFemme is de opvolger van deze commissie en Prinses Máxima heeft deze stichting leven ingeblazen. Minister A.J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield een toespraak over de verantwoordelijkheid van gemeenten voor de participatie en integratie van allochtone vrouwen. "Het kan gewoon niet dat talentvolle vrouwen thuis zitten en geen kant op kunnen. We moeten het talent en de veelzijdigheid van allochtone vrouwen voeden en gebruiken", aldus minister De Geus.

Opening
Het was de eerste landelijke bijeenkomst waarbij alle Participatie teamleden (P-teams) waren uitgenodigd. Stichting PaFemme adviseert de gemeenten bij de oprichting van lokale P-teams, bevordert de deskundigheid binnen lokale P-teams en fungeert tevens als aanspreekpunt voor de opgerichte teams. Elisa Carter (de eerste zwarte vrouwelijke manager van 2005) was dagvoorzitter en verzorgde de opening. "De zon schijnt nog niet buiten, maar de zon is hier binnen. De uitspraak Lonely at the top' gaat veranderen, onder andere omdat PaFemme bestaat", zo zegt Carter. Ze bedankte de sponsoren gemeente Breda, het Oranjefonds, DCE en de Kamer van Koophandel Breda. Aansluitend werden enkele korte toespraken gehouden door mevrouw M.P. Heerkens , wethouder van Sociale Zaken van de gemeente Breda, Nezos Demirel (voorzitter van de Stichting PaFemme) en Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU Amsterdam.

Workshops
Na de lunch en de workshops hield Minister A.J. De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toespraak over de verantwoordelijkheid van gemeenten voor de participatie en integratie van allochtone vrouwen. "De weg van de emancipatie is een weg van geleidelijkheid en vindingrijkheid. Gebruik de ingangen die voorhanden liggen om te integreren. Veel allochtone vrouwen zijn erg druk binnen de gemeenschap en in de eigen wijk. Ze zitten bijvoorbeeld in de ouderraad en wijkraad en zijn actief op scholen. Volgend jaar groeit de werkgelegenheid met 2% en vanwege de inkrimping van de bevolking krijgen we een krapte op de arbeidsmarkt. De P-teams en de gemeenten kunnen helpen de allochtone vrouwen aan het werk te krijgen door ze een duwtje in de rug te geven. Hun eigen kracht te versterken door ze bij bijvoorbeeld vrijwilligersprojecten te betrekken", aldus minister De Geus. Na de toespraak van minister De Geus werden de resultaten van de workshops gepresenteerd door de workshopbegeleiders. In de workshopdiscussies werd goed geparticipeerd zo bleek.

Ceremonie
Na het dankwoord door Elisa Carter aan alle aanwezigen werden alle P-teamvoorzitters op het podium geroepen en reikte Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden doosjes met broches uit aan de P-teamvoorzitters. Na een dankwoord door Nezos Demirel aan de voorzitters werden de P-teamleden en de ambassadeurs ook naar voren gevraagd. Aansluitend werd er op het podium een groepsfoto met de prinses gemaakt. "Succesvolle allochtone vrouwen zijn een voorbeeld en zitten in de p-teams. Wij zijn trots en blij met hen en bedanken hen bij deze", zo sloot Nezos Demirel af.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze vernieuwde website www.pafemme.nl
---



Ingezonden persbericht