Ingezonden persbericht


Bètaversies Windows Vista, Microsoft Office 2007 en Windows Server 'Longhorn' nu beschikbaar

Belangrijke mijlpaal op weg naar nieuwe producten

Schiphol-Rijk, 24 mei 2006 - Van Windows Vista, de 2007 editie van Microsoft Office-systeem en de volgende versie van Windows Server (bekend onder de codenaam Windows Server 'Longhorn') zijn bèta 2-versies aangekondigd. Deze aankondigingen deed Bill Gates, chairman en chief software architect van Microsoft de tijdens WinHEC 2006, de jaarlijkse hardwareconferentie van het bedrijf in de VS. Microsoft Office 2007 bèta 2 is voor het brede publiek beschikbaar; Windows Vista bèta 2 en Windows Server 'Longhorn' bèta 2 zijn alleen beschikbaar voor IT-professionals en ontwikkelaars. Over enkele weken komt de bèta 2-versie van Windows Vista beschikbaar voor een bredere groep computer-enthousiasten, via het Windows Vista Client Preview Programma.

Gates positioneerde de drie nieuwe Windows-producten als het fundament waarop software- en hardwareontwikkelaars de komende tien jaar hun innovaties zullen bouwen. Deze vernieuwingen hebben niet alleen betrekking op PC's, maar ook op randapparatuur, mobiele apparatuur en entertainment-systemen. "De release van deze drie bètaversies vertegenwoordigt een grote stap op weg naar de platforms van het komende decennium", aldus Gates. "De combinatie van deze innovatieve platformtechnologieën en de nieuwe hardware en software die door onze partners worden ontwikkeld, zullen PC's en andere apparatuur krachtiger, zinvoller en intelligenter maken, nu en in de toekomst".

Het zakelijke platform voor het nieuwe decennium
Zakelijke gebruikers die de drie nieuwe producten gezamenlijk gaan inzetten zullen daarvan veel profijt kunnen trekken. Omdat de wereld van digitale zakelijke informatie exponentieel blijft groeien, zoeken organisaties niet alleen naar software om deze informatiestroom te beheren, maar ook naar manieren om er doelmatiger mee om te gaan en mensen productiever te laten zijn. Windows Vista, het 2007 Microsoft Office-systeem en Windows Server 'Longhorn' zijn ontworpen om dit mogelijk te maken en kunnen daardoor bijdragen aan meer zakelijk succes. Daartoe heeft Microsoft vier belangrijke pijlers van het Windows-platform sterk verbeterd:


* Eenvoudiger samenwerken - De drie nieuwe producten maken het voor medewerkers in alle geledingen van een organisatie eenvoudiger om onderling te communiceren en samen te werken in teams of met externe klanten en partners. De volgende generatie Windows-producten maakt het uitwisselen, benaderen en synchroniseren van informatie en documenten op een grote verscheidenheid van apparatuur stukken eenvoudiger.
* Betere databescherming - Windows Vista, het 2007 Microsoft Office-systeem en Windows Server 'Longhorn' zijn ontworpen om de dagelijkse zakelijke processen en procedures inzake regelgeving te stroomlijnen en te versnellen. Ze bieden mogelijkheden om gebruikersgegevens en systeemdata beter te beschermen, alsook eenvoudigere faciliteiten voor integratie van procedures en zakelijke processen met bedrijfskritische omgevingen.
* Informatie vinden en zakelijk inzicht vergroten - Medewerkers hebben met de nieuwe producten sneller en eenvoudiger toegang tot relevante informatie in applicaties, op pc's en op mobiele apparatuur, en tot business intelligence-tools die de inzichtelijkheid van bedrijfsprocessen vergroot.
* IT-kosten verlagen en beveiliging verbeteren - Windows Vista, het 2007 Microsoft Office-systeem en Windows Server 'Longhorn' verminderen de complexiteit en daardoor de beheerkosten, zijn minder gevoelig voor beveiligingsrisico's en vereenvoudigen het uitrolproces. De producten zijn beter bestand tegen frauduleuze webcode en dito e-mails. Bedrijven kunnen een enkel 'image' van het besturingssysteem creëren en daardoor de uitrol van nieuwe werkplekken en update-processen beter stroomlijnen.

Beschikbaarheid
Windows Vista Bèta 2 en Windows Server 'Longhorn" Bèta 2 zijn nu beschikbaar voor softwareontwikkelaars en IT-professionals met MSDN- en TechNet-abonnementen, alsmede voor leden van het Technology Adoption Program (TAP) en het TechBeta-programma. In de komende weken gaat het Windows Vista Client Preview Program (CPP) van start, dat ontwikkelaars die niet aan bovenstaande programma's deelnemen toch de gelegenheid geeft om Vista in hun bezit te krijgen en te testen. Als onderdeel van het CPP zal Microsoft een bredere groep computer-enthousiasten uitnodigen om de verschillende consumentenversies van Vista te testen. Bèta 2 van het 2007 Microsoft Office-systeem is gratis beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans en Spaans, via http://www.microsoft.com/office/preview.

Windows Live
Gates benadrukte tijdens zijn lezing dat de nauwe verstrengeling van software-, services- en hardware-ontwikkeling rondom het Windows-platform een dynamiek creëert, die innovatie aanmoedigt en klanten een grotere keuze biedt. De enorme vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van connectiviteit, mobiliteit en prestaties, gecombineerd met steeds kleinere hardware, zal met de Windows-platforms van de nieuwe generatie opnieuw in een stroomversnelling geraken, zo hield Gates zijn gehoor voor. Ook het op handen zijnde Windows Live-platform biedt ontwikkelaars nieuwe kansen, door apparatuur te ontwerpen die volop gebruik kan maken van het grote dienstenaanbod van Windows Live.

Daartoe zal Microsoft deze zomer een bètaversie van de Windows Live SDK (Software Development Kit) uitbrengen, waarmee partners apparaten kunnen ontwikkelen - uiteenlopend van webcams tot headsets - die hetzij via de PC, hetzij direct via het Windows Live-netwerk van deze live-services gebruik maken. Meer informatie over hardware-ontwikkeling voor Windows Live-services is te vinden op adres http://dev.live.com/hardware.

WinFX Bèta 2 en Go-Live-licentie
Microsoft kondigde eveneens de bèta 2-versie van WinFX en de corresponderende Go-Live-licentie aan, beide beschikbaar voor ontwikkelaars via MSDN. WinFX is een kernonderdeel van het Windows Vista besturingssysteem, waarmee ontwikkelaars snel applicaties kunnen maken met een attractief uiterlijk en die beschikken over naadloze, veilige communicatiemogelijkheden.

De Go-Live-licentie bevat ook de eerste Go-Live-licentie voor Windows Presentation Foundation. Hiermee kunnen klanten Windows Vista-applicaties draaien die van de kerntechnologieën van WinFX gebruik maken, nog voordat dit product op de markt komt. Deze technologieën zijn: Windows Presentation Foundation, Windows Workflow Foundation, Windows Communication Foundation en 'InfoCard'. InfoCard is de codenaam van een technologie die ontworpen is om het benaderen van apparatuur en het delen van persoonlijke informatie over Internet te vereenvoudigen en beter te beveiligen.

Virtualisatie
Tot slot gaf Gates nieuwe details vrij van Windows Server Virtualization. Microsofts hypervisor-gebaseerde oplossing ligt op schema om in dezelfde periode uitgebracht te worden als Windows Server 'Longhorn'. Microsoft verwacht eind 2006 een bètaversie van Windows Server Virtualization te kunnen leveren, terwijl het definitieve product ongeveer zes maanden later dan Windows Server 'Longhorn' beschikbaar zal komen. Meer informatie over Windows Server Virtualization is beschikbaar op adres http://www.microsoft.com/presspass/features/2006/may06/05-22Virtualization.mspx.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.