Pwc

http://www.pwc.com/nl

Staalverbruik China stijgt naar schatting met 4 tot 5% per jaar

De metaalindustrie heeft haar consolidatie doorgezet in 2005. De belangrijkste producenten hebben geprobeerd de stijgende kosten van grondstoffen in de hand te houden door direct bij hun leveranciers in te kopen, aldus een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC). In het rapport 'Forging Ahead: Mergers and Acquisitions Activity in the Global Metals Industry 2005' stelt PwC verder dat de fusie- en overnametrend in deze bedrijfstak zich waarschijnlijk zal voortzetten en dat China een belangrijke bron voor fusies en overnames zal zijn in de komende jaren, aangezien dit land in recordtempo staal blijft produceren en afnemen. De opkomende markten hebben het meest bijgedragen aan de totstandkoming van deals.

In 2005 werden 250 transacties uitgevoerd in de metaalindustrie, waarmee de stand van 2004 (166 transacties) flink werd overtroffen. De totale waarde van de transacties in 2005 bedroeg USD 35 miljard, hetgeen minder is dan vorig jaar (USD 37 miljard). De staalindustrie was in 2005 koploper voor wat betreft fusies en overnames in de bedrijfstak, net als in 2004, met 165 transacties, die samen goed waren voor USD 27,4 miljard.

De meeste van de fusies en overnames in de metaalsector betroffen binnenlandse transacties. Het ging hier om 151 transacties (2004: 99 transacties). De gezamenlijke waarde bedroeg echter slechts USD 17,6 miljard, hetgeen 32% lager is dan de USD 25,7 miljard van vorig jaar. Daartegenover is er een sterke stijging opgetreden in de grensoverschrijdende transacties waarvan de gezamenlijke waarde sterk is gestegen. Er waren 99 transacties met een gezamenlijke waarde van USD 17,2 miljard, hetgeen 50% meer is dan in 2004.

Ondernemingen gevestigd in Midden- en Oost-Europa, Azië Pacific en Latijns-Amerika waren samen goed voor USD 17,7 miljard, oftewel 51% van de totale waarde van de wereldwijde transacties in de bedrijfstak. Dit is een stijging van 32% ten opzicht van vorig jaar. PwC verwacht dat Oost-Europa, Azië Pacific en Latijns-Amerika de drijvende kracht zullen blijven achter de consolidatiepogingen van de sector, aangezien de industriële productie in alle drie de regio's veel harder groeit dan in Noord-Amerika en West-Europa.

De staalsector
De allergrootste deal in de staalsector (de overname door Mittal Steel van de Oekraïense staalproducent KryvorizhStal) was ongeveer USD 4,6 miljard waard, nauwelijks een kwart van de USD 17,8 miljard waarmee Mittal Steel tot stand werd gebracht. Uit het rapport blijkt dat internationale consolidatie niet de enige drijfveer is voor de transacties in de staalsector. De grootste deals in 2005 betroffen producenten die gebrand zijn op het kopen van ijzerertsmijnen en op het verlagen van de grondstofkosten.

De overname van KryvorizhStal is hiervan een voorbeeld; deze onderneming produceert 17,1 ton ijzererts en heeft ijzerertsreserves van meer dan een miljard ton. Tevens is Mikhailovsky, de op één na grootste ijzerertsproducent van Rusland, door Ural Steel en Sitbon Investments overgenomen voor ongeveer USD 1,7 miljard.

De aluminiumsector en overige metalen
Terwijl de grootste staalproducenten blijven vechten om een groter deel van de internationale markt, is de aluminiumsector al veel verder geconsolideerd en in betrekkelijk rustig vaarwater terecht gekomen. In 2005 werden 41 transacties afgerond met een totale waarde van USD 4,2 miljard (2004: USD 5,2 miljard). De allergrootste deal (USD
1,8 miljard) betrof de overname van de Noorse metaalproducent Elkem door Orkla, het grootste bedrijf van Noorwegen dat handelt in consumentengoederen. In januari 2005 vergrootte Orkla haar bestaande belang in Elkem tot boven de grens van 40%, hetgeen resulteerde in een verplicht bod voor de rest van de aandelen. Met de verwerving van deze aandelen door Orkla kwam er een einde aan het slepende gevecht met Alcoa om de zeggenschap in deze onderneming.

Omgekeerd hadden ondernemingen die andere basismetalen produceren het veel drukker. Zij sloten 45 deals met een totale waarde van bijna USD 3,4 miljard; zeven keer meer dan de USD 447 miljoen van 2004.

China blijft sleutel tot wereldwijd evenwicht
China produceert nu meer ruw staal dan de daaropvolgende vier grootste staalproducerende landen samen. De centrale overheid heeft aangegeven dat zij vast van plan is de sector te saneren. Tegen het einde van het decennium zal 50% van de binnenlandse productie bij de top 10 van binnenlandse producenten vandaan moeten komen. De nieuwe beleidslijn inzake staal, die in juli 2005 bekend werd gemaakt, heeft reeds acht transacties tot gevolg gehad met een gezamenlijke waarde van USD 1,1 miljard; dit is 25% van de totale waarde die in 2005 in de metaalindustrie in Azië Pacific is verhandeld. Veel buitenlandse staalproducenten zijn zeer geïnteresseerd in China en willen graag een graantje meepikken van dit groeipotentieel.

Tegelijkertijd is de consumptie van staal in China sinds 1998 verviervoudigd. De bouwsector speelt een grote rol in de stijgende vraag. In 2004 was de bouwsector goed voor 53% van de totale consumptie. Dit patroon zal zich waarschijnlijk doorzetten in de komende jaren, aangezien China investeert in omvangrijke infrastructuurprojecten zoals de 'Three Gorges'-dam en in projecten in de aanloop naar de olympische spelen van 2008 in Beijing en de wereldtentoonstelling van 2010 in Sjanghai.

Het staalverbruik in China zal naar schatting met 4 tot 5% per jaar stijgen in de komende jaren, hetgeen behoorlijk meer is dan de 3% die wordt verwacht voor de rest van de wereld.

China is echter sterk afhankelijk van andere landen voor kwalitatief hoogwaardig ijzererts aangezien door de sterk stijgende invoer de prijs navenant extreem is gestegen. Energie- en transportkosten zijn tevens omhoog gegaan en de binnenlandse staalindustrie is sterk versnipperd en lijdt in bepaalde productgebieden aan overcapaciteit. Door al deze factoren is de winstgevendheid van de sector aan erosie onderhevig geweest. Om aan deze problemen het hoofd te bieden, dient de sector te consolideren.

PwC voorspelt voor de komende jaren een aanzienlijk aantal transacties in de Chinese staalindustrie. 'De centrale overheid heeft duidelijk gesteld dat de sector dient te consolideren en dat de vier grootste staalproducenten hier een grote rol in moeten spelen. De grote buitenlandse staalproducenten zijn er tevens op gebrand de kansen te grijpen die China biedt. Zij zijn zich ervan bewust dat zij, om te kunnen profiteren van die groei, hun banden met binnenlandse producenten moeten verbeteren, gezien China's dalende invoer en stijgende capaciteit.'

Ontwikkelingen Mittal Steel
Ondertussen is alle aandacht gericht op het vijandige overnamebod van Mittal Steel op haar concurrent Arcelor. Dit verhaal wordt vervolgd op 7 juni aanstaande, als de Europese Commissie haar besluit inzake de kartelgevolgen voor de voorgenomen transactie bekend zal maken. De weg kan dan worden vrijgemaakt voor Mittal Steel om het bod gestand te doen, of het zal nader bestudeerd moeten worden gedurende een periode van maximaal vier maanden.