Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Kabinet geeft bedrijfschappen nieuwe impuls
24-05-2006

Het kabinet ziet een nuttige rol voor de bedrijfschappen, waaronder het HBD. Met een aantal verbetervoorstellen geeft het kabinet de schappen een nieuwe dynamiek. Dat is de strekking van een notitie over de toekomst van de schappen die minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het kabinet heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het kabinet komt met deze notitie naar aanleiding van de discussie over de rol en positie van de product- en bedrijfschappen die begin 2005 in het kabinet en de Tweede Kamer is gevoerd. De kabinetsnotitie is opgesteld op basis van de Toekomstverkenningen en de draagvlak-onderzoeken die de schappen op verzoek van de minister hebben uitgevoerd. Daarnaast heeft de SER een advies uitgebracht. Volgens De Geus maken de draagvlakonderzoeken duidelijk dat de schappen op voldoende steun van de ondernemers kunnen rekenen. âDe schappen beschikken over voldoende draagvlak. Niet alleen bij georganiseerde, maar bij ook bij ongeorganiseerde ondernemers.â (Uit het HBD-draagvlakonderzoek bleek, dat circa zeventig procent van alle ondervraagde ondernemers voor voortzetting is van het HBD, red.)

Versterken de samenleving
âDe schappen vervullen onmiskenbaar een belangrijke taakâ, zo stelde De Geus tijdens een toelichting op een jubileumbijeenkomst van de productschappen. âZe nemen de overheid werk uit handen, houden de overheid klein en tegelijkertijd versterken ze de samenleving. De schappen dragen immers bij aan een stabiel en gezond bedrijfsklimaat.â

Verbeteringen
Het kabinet geeft verschillende mogelijkheden om de schappen toekomstbestendig te maken. Zo moet de inbreng van ondernemers in de besluitvorming moet worden verbeterd. Benoemingsprocedures van het bestuur moeten helder zijn en belangenverstrengeling uitsluiten. Ook het draagvlak onder de ondernemers moet regelmatig (om de vier jaar) opnieuw worden vastgesteld. Het kabinet wil dat deze punten worden uitgewerkt in een code van goed bestuur. De product- en bedrijfschappen hebben al aangegeven dat zij nog dit jaar een dergelijke code presenteren. Een eerste opzet voor een dergelijke code is al aan het kabinet aangeboden.

In die code wordt door de schappen ook voorzien in het voorkomen van dubbele heffingen. Gestreefd wordt naar een situatie waarin een ondernemer nog maar aan één product- of bedrijfschap heffing betaalt.

Volgens het kabinet past het niet langer om korting te geven op de heffingen aan leden van ondernemersorganisaties. Het kabinet geeft aan van plan te zijn deze, zogenoemde Schilthuis-aftrek af te schaffen.

Communicatie en verantwoording essentieel
Volgens De Geus kan de âinformatie van schappen naar ondernemers zeker worden verbeterd.â Ondernemers moeten de activiteiten van het schap goed kunnen volgen. Volgens de minister âbeschikken we daartoe inmiddels over ongekende informatiemogelijkheden: e-mails, websites, nieuwsbrieven, tijdschriften, jaarverslagen, congressen, noem maar op.â

In lijn met deze opmerkingen werkt het HBD op dit moment aan de opzet van een Virtueel Panel. Via dit panel wordt de mening van ondernemers in de detailhandel regelmatig getoetst.
Ook wordt de communicatie via internet verbeterd. Deze zomer komt er een nieuwe site waarop ook bestuurlijke ontwikkelingen gemeld worden. De oplages van de elektronische nieuwsbrieven die regelmatig worden verstuurd, zijn de laatste maanden aanzienlijk gestegen.

De belangrijkste punten:

* Er komt naast een representativiteitstoets, ook een draagvlaktoets (elke vier jaar).

* De heffingsplichtigen (ook niet-georganiseerden) moeten directer betrokken worden bij de besluitvorming.

* Er moet meer gecommuniceerd worden met de ondernemers over de activiteiten van het schap.

* Geen dubbele heffingen.

* De Schilthuisaftrek (korting op de heffing voor leden van ondernemersorganisaties) moet verdwijnen.

De notitie van het kabinet over de product- en bedrijfschappen is te lezen op deze website of op www.regering.nl.