Gemeente Arnhem

AZC Vredenburg weer in functie (24-05-2006)

Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om asielzoekerscentrum (AZC) Arnhem Vredenburg met onmiddellijke ingang te heropenen. Het centrum zal zich richten op oriëntatie en inburgering, wat betekent dat er asielzoekers worden gehuisvest die in de eerste fase zitten van hun asielaanvraag of asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De reden voor het verzoek is de grotere vraag naar opvangplaatsen voor de groep nieuwe asielzoekers.

Enige tijd geleden werd het voormalige asielzoekerscentrum tijdelijk in gebruik genomen als Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen (TNV), waar asielzoekers wonen die zich voorbereiden op hun asielaanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op dit moment is deze groep echter al weer zodanig afgenomen dat dit type opvang niet meer nodig is. Daarentegen is er juist een grotere behoefte aan opvangplaatsen voor asielzoekers die al een asielaanvraag hebben gedaan, maar nog geen beslissing hebben ontvangen van de IND. Deze groep asielzoekers bevindt zich in de oriëntatiefase. Daarnaast zijn er opvangplaatsen nodig voor de groep asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en zich voorbereiden op inburgering.

Basisopvang
Na de omschakeling zal het AZC aan de Groningensingel zich in eerste instantie vooral op de basistaak opvang richten. De asielzoekers worden voorzien van bed, brood en bad. Op termijn hoopt het centrum de faciliteiten te kunnen ontwikkelen die nodig zijn om de asielzoekers een gedegen oriëntatie op hun toekomst te geven of ze te kunnen voorbereiden op inburgering. Door de snelheid van de verandering zal dit helaas niet direct mogelijk zijn.
Het COA heeft de omwonenden van het AZC geïnformeerd over de nieuwe functie van de locatie.

Oriëntatie en inburgering
In de oriëntatiefase moeten de asielzoekers allereerst inzicht krijgen in de onzekere situatie waarin ze zich bevinden. Daarnaast krijgen ze een basiscursus Nederlands en worden ze voorbereid op hun mogelijkheden voor de toekomst. Tijdens de inburgeringsfase wordt hun kennis van de Nederlandse taal verdiept en worden ze onder andere voorbereid op de arbeidsmarkt en ondersteund bij het vinden van zelfstandige woonruimte.