Studentendenktank lost maatschappelijke problemen op

Nijmeegse denktank slaat brug tussen overheid, bedrijfsleven en universiteit

NIJMEGEN, 20060522 -- Vrijdag 26 mei wordt vanuit internationale studentenvereniging AEGEE-Nijmegen de eerste Nijmeegse studentendenktank georganiseerd aan de Radboud Universiteit. Tijdens 'Let's Internovate!' buigen 300 studenten vanuit verschillende Nederlandse universiteiten zich over vraagstellingen, aangedragen door overheid en bedrijfsleven. Aan het eind van de dag gaat het team met de meest innovatieve en uitvoerbare oplossing naar huis met ¤1000,-.


Vanuit de overheid en de maatschappij wordt vaak gewezen op de rol van het Hoger Onderwijs bij innovatie. De universiteit wordt afgeschilderd als een 'Ivoren Toren' waar leuke dingen bedacht worden die echter weinig nut hebben voor het allerdaagse leven. "Het werd tijd dat de brug tussen universiteit en samenleving geslagen werd.", aldus Vincent Mazairac, voorzitter van de organisatie, team Internovate. "Studenten vanuit verschillende studierichtingen komen bijeen om oplossingen te bedenken op maatschappelijke vraagstukken. De beruchte Ivoren Toren verandert zo in een open ideeënmachine." Denktanks zijn in de VS al een beproefd middel om studenten te stimuleren zich meer in te zetten voor de maatschappij en in Europa komt dit nu ook langzaam op gang. 'Let's Internovate!' is de eerste studentendenktank die gehouden wordt in Nijmegen.

Op 26 mei worden de 300 deelnemende studenten met een uitdagende probleemstelling geconfronteerd. De stellingen zijn nu nog geheim, maar vanaf het moment dat de stelling op tafel ligt hebben ze 6 uur de tijd om een oplossing te vinden. Gedurende de dag staat alles tot hun beschikking: Internet, het eigen netwerk en zelfs professionele hulp van de Berenschot Groep, één van de bekendste adviesbureaus van Nederland. "Kennis is handig, maar deze dag vraagt om iets anders. Wordt er creatief en onorthodox gedacht?". Vernieuwing, daar hoopt de organisatie op.

Het deelnemersveld is heel divers. Verschillende politieke jongerenorganisaties, disputen, studentenorganisaties, studieverenigingen en vriendengroepen hebben teams gevormd. Vertegenwoordigd zijn onder andere studenten uit Leiden, Utrecht, Amsterdam, Groningen, Enschede en Nijmegen.

De vraagstukken worden o.a. aangeleverd door Philips, ABN AMRO, Berenschot Groep, Ministerie van Economische Zaken, Nederlandsch Octrooibureau, gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland. Alle uitwerkingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury met diverse prominenten uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Prominent jurylid is Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland en voormalig minister van onderwijs.

Gedurende de dag vinden er diverse workshops en lezingen plaats. De openingsspeech wordt verzorgd door Paul Depla, Loco-burgemeester van Nijmegen. De Directeur-generaal Hoger Onderwijs, Dr. L. J. Roborgh, zal de sluiting verrichten. Na het denkproces wordt een gezamenlijk diner gehouden en daarna natuurlijk een feest, om de dag met een beproefde studententraditie af te sluiten.

Team Internovate bestaat uit actieve studenten uit diverse studierichtingen, van internationale economie tot natuurkunde. Ze hebben eind 2005 vanuit de Europees georiënteerde studentenvereniging AEGEE-Nijmegen het idee gekregen deze denktank te organiseren voor de Nijmeegse student. Nu, 50 teams en bijna 300 studenten uit heel Nederland verder, lijkt de dag een groot succes te gaan worden.

Voor meer informatie surf naar onze website www.internovate.nl




Studentendenktank 'Let's Internovate!'