Op zoek naar 1001 soorten bij Oisterwijk

Voff

Op 27 mei zal de omgeving van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk worden uitgekamd op zoek naar zoveel mogelijk planten en dieren. De natuurgebieden Oisterwijkse vennen, Kampina en de Loonse en Drunense duinen zijn heel bijzonder en herbergen veel zeldzame en bedreigde soorten. Op de 1001-soortendag zullen deze gebieden worden bezocht door kenners van zoogdieren, vlinders, libellen en andere insecten. Alle aangetroffen soorten worden genoteerd en zo ontstaat een prachtig overzicht van de soortenrijkdom van deze gebieden.

De aanwezige specialisten zijn afkomstig van EIS-Nederland, de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ), Stichting Tinea en De Vlinderstichting. Ook de overkoepelende organisatie Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF) zal bij het bezoekerscentrum aanwezig zijn. Op vrijdagavond om 22.00 uur wordt er al begonnen met onderzoek naar nachtvlinders bij het bezoekerscentrum. Er wordt een lamp opgesteld waarmee nachtvlinders worden gelokt. Ook zal er dan met behulp van een bat-detector (een apparaatje om de onhoorbare geluiden van vleermuizen hoorbaar te maken) worden gezocht naar vleermuizen. Op zaterdag 2 mei, vanaf 9.00 uur zullen de experts in wisselende groepjes het veld ingaan om dieren en planten op naam te brengen. Om 11.00 uur en om
14.00 uur zijn er publieksexcursies waarbij aandacht zal worden besteed aan de herkenning van de soorten, maar ook aan de eisen die ze stellen aan hun leefomgeving. Iedereen is hier welkom en opgave vooraf is niet nodig.

Rondom Oisterwijk komt onder andere een aantal Rode Lijst-soorten voor. De bedreigde speerwaterjuffer, een kleine blauw-zwarte libel waarvoor eerder dit jaar een speciaal beschermingsplan is gemaakt en het bont dikkopje, een prachtig bruin vlindertje met oranje vlekjes dat in Nederland sterk is achteruitgegaan zijn in de omgeving van Oisterwijk wellicht nog op nieuwe plaatsen te vinden.

De 1001-soortendag bij Oisterwijk past in een landelijke actie die op meer dan dertig plaatsen in Nederland wordt gehouden bij bezoekerscentra. Voor meer informatie: www.bezoekerscentrum.info .

De publieksexcursies vertrekken (11.00 uur en 14.00 uur) vanaf het bezoekerscentrum Oisterwijk, Van Tienhovenlaan 5, 5062 SK Oisterwijk


---------------------------------

NOOT VOOR DE REDACTIE (