Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 22 mei 2007


PvdA conferentie over Links en het Bedrijfsleven


Zaterdag 27 mei buigt de Partij van de Arbeid zich over de relatie tussen de linkse politiek en het bedrijfsleven. De conferentie begint om 13.00 uur en vindt plaats in het Nijmeegse Lux Theater, Mariënburg 38-39 in Nijmegen.


Voor veel mensen zijn linkse politiek en het bedrijfsleven nog steeds verschillende werelden. Tijdens de conferentie wordt ingegaan op de vraag: Hoe groot is eigenlijk de afstand tussen links en het bedrijfsleven? En: Kan links ondernemender en de onderneming linkser?


De conferentie wordt om 13.00 uur geopend door de dagvoorzitter, publicist Jeroen Smit.


Trude Maas, lid van de Programmacommissie van de PvdA en lid van Eerste Kamer zal als eerste haar visie geven onder de titel: Bottom-up! Welkom in de 21ste eeuw.


Om 13.30 uur geeft de bedrijfskundige Donald Kalff zíjn visie op de relatie tussen links en het bedrijfsleven: De onderneming als innovatief project.


Alexander Rinnooy Kan, lid van de Raad van Bestuur ING / voorzitter SER, gaat de stelling aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een brug kan zijn tussen links en rechts, terwijl Dolf van den Brink, hoogleraar UvA en oud-lid van de Raad van Bestuur ABN-AMRO zich afvraagt of excessieve inkomens wel een maatschappelijk probleem zijn. Voer voor een kritische beschouwing. De inleidingen worden om 14.15 uur gevolgd door een debat tussen de sprekers.


Na de pauze, om 15.30 uur, spreekt Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW over het ondernemerschap. Volgens hem is ondernemerschap de toekomst, ongeacht politieke kleur van het volgende kabinet. Ruimte voor ondernemen is ruimte voor welvaart!


De fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Wouter Bos, die om 16.00 uur spreekt, meent dat er in de relatie tussen links en het bedrijfsleven al veel ten goede is veranderd, maar dat die altijd beter kan. Hij wijst hierbij onder meer op aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en op de dienstverlening van de overheid aan het bedrijfsleven.


Bos en Wientjes gaan om 16.30 uur met elkaar en met de zaal in debat onder leiding van Jeroen Smit.


De conferentie wordt om 17.00 uur gesloten.


De uitkomsten van deze conferentie worden door de PvdA gebruikt als input bij het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007.