Tophockeyers Abbas en Derikx vertrekken naar Pakistan

Kerkinactie

Persinformatie

Utrecht, 23 mei 2006

Tophockeyers Abbas en Derikx vertrekken naar Pakistan om SHO-projecten te bezoeken

A.s. zaterdag 27 mei vertrekken de Pakistaanse strafcornerspecialist Sohail Abbas en Oranje hockeyspeler Geert Jan Derikx naar het getroffen aardbevingsgebied in Pakistan om daar gedurende een week verschillende projecten van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) te bezoeken. Doel van het bezoek is om het Nederlandse publiek te informeren over de resultaten van de hulpverlening en te laten zien hoe het geld van de noodhulpactie is besteed.

Tijdens hun reis door Pakistaans Kashmir en het Noorden van Pakistan zien de hockeyers met eigen ogen hoe de situatie is in het rampgebied, welke hulp de mensen hebben gekregen en wat hun verwachtingen zijn. Zo bezoeken zij een vluchtelingenkamp, een mobiele kliniek, een schoolproject waar kinderen leren om hun ervaringen te verwerken en een opvanghuis voor getraumatiseerde vrouwen. Ze gaan zelf een dag meehelpen met het bouwen van nieuwe huizen. Ook een trainingscentrum staat op het programma. Pakistaanse jongeren worden hier opgeleid tot timmerman, metselaar of electricien waarmee ze kunnen helpen om de dorpen weer op te bouwen.

De SHO hebben de initiatiefnemer van de hockey benefietwedstrijd Sohail Abbas en Oranje hockeyer Geert Jan Derikx, die heeft meegespeeld met deze wedstrijd, uitgenodigd om de hulpprojecten in Pakistan te bezoeken. Op deze wijze hopen de SHO dat zij - en daarmee ook het Nederlandse publiek - een goed beeld krijgen van Nederlandse hulp. De in Nederland bij de Hockeyclub Rotterdam spelende Sohail Abbas was de initiatiefnemer van een benefietwedstrijd voor de slachtoffers tussen het Nederlands hockeyelftal en een internationaal hockeyteam op 26 oktober. Het evenement groeide uit tot een landelijk inzamelingsactie die live door de NOS op televisie werd uitgezonden en waarbij kroonprins Willem Alexander aanwezig was. 'Ik weet dat de hulpacties en projecten langzaam op gang zijn gekomen. Ik ben heel benieuwd wat ik nu zal aantreffen en hoe de mensen het maken.'

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.