ATTENTIE: Onderstaande werkconferentie is afgelast.


Duurzame energie eindelijk echte kans

Kyoto's consequenties doorgerekend

ROTTERDAM, 20060316 -- De energieprijzen moeten hoger. Als... als we tenminste zuivere marktwerking doorvoeren in een wereld die door Global Warming wordt bedreigd. Dat vinden drie 'duurzame' organisaties die in de actualiteit springen van de opgelaaide discussie over kernenergie. Alle kosten zouden we in de prijzen moeten doorrekenen. Op termijn zien zij zelfs Nederland als internationaal aanvoerder van landen en staten beneden zeeniveau. Op 27 mei organiseren zij in Rotterdam de open werkconferentie Reken Kernenergie Door! (en doe dat dan ook maar meteen voor Global Warming effecten...)


We praten weer over kernenergie, nu als noodgreep om de CO2 uitstoot tegen te gaan. Voor en tegenstanders zijn het er over eens: een noodgreep. Duurzame energie is volgens 'de markt' te duur per kilowatt/uur. Stichting PeakOil Nederland, de Nederlandse Pure Plantaardige Olie Associatie (NPPOA) en Toekomstcommunity NewDay.nl willen dat nu eens goed doorrekenen op een open werkconferentie met specialisten en geïnteresseerden.

Zuivere marktwerking 2006
Het gaat uiteindelijk om het geld, vinden ook de initiatiefnemers tot Reken Kernenergie Door! Maar nu tellen we op: de kosten van veiligheid om terroristische acties uit te sluiten om en rond de centrale, nucleair materiaal en transport. Tel op: de kosten van duizenden jaren aan afvalopslag. (Let wel, dit zijn kosten die wij als gebruikers moeten betalen, niet onze nazaten.) Tel op: de bouwkosten, zowel in geld als in milieubelastende activiteiten tijdens de bouw. En niet te vergeten: tel op de kosten van Global Warming effecten en reken die door in de kosten van energie uit fossiele brandstoffen.

Kyoto's consequenties
Een jaar geleden is het Kyoto-protocol van kracht gegaan. Een van de centrale punten hierin is de constatering dat de afgelopen 150 jaar het klimaat verandert én dat menselijke activiteit hiervan de oorzaak is. Het Nederlandse emissiebeleid is op deze afspraken gebaseerd. Hoewel ook de initiators zich realiseren dat een (sterke) minderheid binnen de wetenschappelijke gemeenschap de menselijke oorzaak van (extended) Global Warming in twijfel trekt, gaat RekenKernenergieDoor.nl uit van geaccepteerd beleid. En trekt daar consequenties uit. Want is het immers niet fair én economisch-verantwoord om ook de effectkosten van Global Warming door te rekenen in de prijzen van energie uit fossiele brandstoffen?

Nederland Gidsland
Voor Nederland moet dit wel een interessante discussie worden. Want als puntje bij paaltje komt: wie gaat het allemaal betalen om de zee buiten- en de rivier binnendijks te houden? Extended Global Warming, zo heeft ook Nederland erkend, zorgt voor extra vloeibaar water in de atmosfeer. Dit door het afsmelten van de polen en gletsjers en het ontdooien van de Siberische permafrost.
Wereldwijd zijn er meer landen die geheel of gedeeltelijk beneden de zeespiegel liggen. Ook zij staan voor dergelijke mega-uitgaven. Bangladesh bijvoorbeeld en zelfs staten van landen als Louisiana (VS). Internationaal zijn wij al bekend in onze strijd tegen het water. God created the world and the Dutch made Holland. In de bestijding van Global Warming-effecten is Nederland een 'natuurlijk' aanvoerder van een tot dusver ongekende Noord/Zuid coalitie in de strijd tegen het water. Global Warming biedt ook Global Chances; optimistischer is de realiteit niet te benaderen.

Kosten
De kosten van de werkconferentie zijn zo laag mogelijk gehouden door de welwillendheid van sponsors. Entree kost vooralsnog 7 euro 50. Wordt er een hoofdsponsor gevonden, dan is toegang gratis. Niemand hoeft hier nu eens aan te verdeinen en eenieders bijdrage is onbetaalbaar. Met of zonder sponsor; entree is inclusief lunch; vleesrijk én -loos. De site vermeldt het programma. Iedereen is welkom, van beleidsvoorbereiders en -verantwoordelijken tot en met studenten en bovenmodaal geïnteresseerden. www.rekenkernenergiedoor.nl