Gemeente Rotterdam


---


Nr.109
18 mei 2006

Burgemeester Opstelten leidt grote delegatiereis naar China

Burgemeester Opstelten brengt van 27 mei tot 2 juni een bezoek aan Shanghai en Beijing. De burgemeester staat aan het hoofd van een breed samengestelde delegatie van meer dan 100 personen afkomstig uit het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap. Hij wordt daarin actief ondersteund door de voorzitters van de Kamer van Koophandel, de Rotterdam Port Promotion Council en de algemeen directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Door de delegaties uit het bedrijfsleven worden ook apart bezoeken afgelegd aan de steden Ningbo en Nanjing om nieuwe contacten te leggen.

In Shanghai ontmoet burgemeester Opstelten onder meer zijn collega Han Zheng, de directeur van de haven van Shanghai en enkele reders. Tijdens het bezoek wordt het hernieuwde samenwerkingsprotocol 2006-2008 tussen Shanghai en Rotterdam door beide burgemeesters ondertekend. Voorts vinden er ontmoetingen plaats in het kader van stedelijke samenwerking op met name het gebied van onderwijs. Het bezoek aan China begint in Beijing waar afspraken staan gepland met de minister van Communications & Transport en op het hoofdkantoor van COSCO. Ook gaat de burgemeester langs bij de site waar Rem Koolhaas de CCTV toren bouwt.

Burgemeester Opstelten verricht tijdens het bezoek aan Shanghai ondermeer de ceremoniële aftrap waarbij het bedrijf Steinweg Handelsveem haar activiteiten op de Chinese markt gaat uitbreiden. Daarnaast is de burgemeester hoofdspreker tijdens een bijeenkomst op de prestigieuze China Executive Leadership Academy Pudong. Ook wordt een familie gorilla's symbolisch overgedragen van de dierentuin Blijdorp aan de dierentuin van Shanghai. Op het gebied van onderwijs draagt Rotterdam ondermeer bij aan de oprichting van een internationale school in Shanghai die in september van dit jaar van start zal gaan. Bovendien wordt de samenwerking tussen de Erasmus Universiteit en Fudan University in Shanghai versterkt door gezamenlijke research projecten op medisch gebied.

Burgemeester Opstelten kijkt uit naar deze belangrijke delegatiereis. "Shanghai is een belangrijke zusterstad waarmee Rotterdam op zeer verschillende terreinen uitstekende relaties onderhoudt. Bovendien biedt Shanghai enorme mogelijkheden voor het Rotterdamse bedrijfsleven. Daarom ben ik zeer tevreden dat er zoveel ondernemers deel uit maken van deze delegatie. Omgekeerd is het ook belangrijk dat mensen in Shanghai weten wat de haven van Rotterdam hun als "Gateway to Europe" te bieden heeft. Daarbij gaat het gaat niet alleen om goederenstromen. Rotterdam is bij uitstek geschikt als locatie voor distributiecentra, verkoopkantoren, financiële instellingen en allerlei andere vormen van bedrijvigheid, ook als ze geen directe relatie hebben met transport en logistiek."

Daarnaast hecht burgemeester Opstelten veel waarde aan de contacten die er tussen beide steden bestaan op het gebied van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Vertegenwoordigers van alle geledingen maken deel uit van de delegatie. Zo zijn het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs vertegenwoordigd, maar ook de Erasmus Universiteit, de Rotterdam Business School, het Zadkine College en de kunstacademie Willem de Kooning.

"Ik vind dat onderdeel van de samenwerking tussen beide steden ontzettend belangrijk. Door globalisering is uitwisseling van kennis een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst, zowel in China als in Europa. Ik zie dan ook tot mijn grote tevredenheid dat die kennisuitwisseling tussen beide steden ook niet langer meer beperkt blijft tot sectoren die nauw verwant zijn aan het bedrijfsleven," aldus Burgemeester Opstelten.

noot voor de redactie/