Ingezonden persbericht


Persbericht week 21

BULGARIJE EN DE REST Europa en haar toekomst

Nadat op 1 mei 2004 10 landen de Europese Unie kwamen versterken, is er in veel oudere lidstaten een soort Europa moeheid opgestoken. Twee referenda bewezen dat eens te meer. Maar wie naar de kaart van Europa kijkt, ziet dat nog lang niet alle landen lid zijn. Verdere uitbreiding zal dus wel volgen. Terecht? Debatcentrum TUMULT organiseert een debat over deze vraag op zaterdag 27 mei, in RASA, Pauwstraat 13A, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree alleen met kaartje Balkanorama ¤7,50/4,50, reserveren bij RASA 030-2316040/ www.rasa.nl .

Onder voorzitterschap van Friso Wiersum, programmamaker, discussiëren: Raymond Detrez, historicus en Balkan deskundige; Els de Groen, Europarlementariër; en Hellen Kooijman, journalist en auteur van 'In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa'. Voorafgaande aan het debat vindt de presentatie van dit boek plaats, bijgesloten vindt u nadere informatie over het boek. Op dit moment verkeren er vijf landen in de Europese wachtkamer; Bulgarije en Roemenië, als 'toetredende lidstaten', en Kroatië, Macedonië en Turkije als 'kandidaat lidstaten.' Een datum voor toetreding heeft de EU nog niet afgegeven, wél zijn de toetredingseisen in december 2005 weer eens aangescherpt. Wat zijn de ideeën achter zulke aanscherpingen? Hoop op 'van uitstellen komt afstellen'? Of is het simpelweg angst in het oude Europa? Angst voor nieuwe 'wezen van het Avondland', zoals schrijfster Nausicaa Marbe de inwoners van voormalig Oost Europa ooit omschreef? Zijn die mensen daar dan zo anders? Nee toch. Heeft de EU gewoon een "ander" nodig, om het "eigen" te kunnen worden? Is de EU op weg een monotopia te worden, een plek waar geen anderen meer horen? En zijn de kandidaatlanden daar dan de eerste slachtoffers van? Bulgarije is vanavond ons proefkonijn.

Entree alleen op vertoon van een toegangsbewijs voor het aansluitende Balkanorama, een nieuwe clubavond in RASA met muziek uit Oost- en Centraal Europa en de Balkan, met o.a. een live optreden van het Servische septet KAL GYPSY ROCKABILLY. Kaartverkoop en reserveren bij RASA, 030-2316040/ww.rasa.nl

TUMULT & RASA