Gemeente Hengelo

Berichtgeving zaterdag 10. 45 uur

Zeer grote brand Blokker-filiaal

In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 mei 2006 heeft bij de plaatselijke vestiging van Blokker aan de Enschedesestraat in het centrum van Hengelo een uitslaande brand gewoed. Er hebben zich bij de brand geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Enkele omliggende woningen zijn vanwege de rookontwikkeling ontruimd. De circa 30 personen uit deze woningen zijn door de Gemeente Hengelo tijdelijk ondergebracht in een hotel.

De brand in het Blokkerfiliaal was voor de brandweerlieden moeilijk te bestrijden: het pand heeft vele kleine vertrekken en vanwege de hevige rookontwikkeling binnen in het pand kon de vuurhaard moeilijk bereikt worden. De brand heeft daardoor kunnen overslaan naar twee naburige panden: in één pand was de voormalige bioscoop van Hengelo gevestigd, het tweede pand betreft het Time-Out-filiaal. Aan de andere zijde van het Blokker-pand bevinden zich de Intertoys en een chinees restaurant. De brandweer heeft door haar inzet kunnen voorkomen dat de brand naar deze panden is overgeslagen. De woningen die zich boven het Blokker-filiaal bevonden zijn uitgebrand. Het gehele pand kan als verloren worden beschouwd.

Metingen

Omdat er sprake was van een behoorlijke rookontwikkeling verrichtte de brandweer voortdurend metingen. De meetresultaten wezen uit dat er wel schadelijke stoffen vrijkwamen, maar niet in concentraties die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Verder zijn er bij de brand verbrandingsresten vrijgekomen. Deze zijn over de straten verspreid. De resten betreffen geen asbest en kunnen gewoon in de grijze container worden gedeponeerd.

Enschedesestraat deels afgesloten

De Enschedesestraat is ter hoogte van de uitgebrande panden vanwege instortingsgevaar deels met hekken voor publiek afgesloten. Binnen deze hekken is tot nader bericht een door de burgemeester uitgevaardigde noodverordening van toepassing.

Brandmeester

Om half zes vanochtend heeft de brandweer het sein brandmeester gegeven, hetgeen betekent dat de brand onder controle is. Momenteel zijn brandweerlieden nog volop bezig met nablussen. De verwachting is dat dit de hele zaterdag zal duren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen winkeliers, omwonenden en andere betrokkenen contact opnemen met de Gemeente Hengelo op telefoonnummer 074- 245 98 76.