Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

Den Haag, 27 mei 2006

Aanvulling op eerder verzonden bericht:

Het Nederlandse Rode Kruis stelt 100.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving op Java, Indonesië. Twee gedelegeerden van het Nederlandse Rode Kruis --verpleegkundigen- die nu werkzaam zijn op het eiland Nias (Noord Sumatra)staan paraat om naar het rampgebied af te reizen om hulp te bieden.

Voor een recent overzicht van de hulpverlening van het internationale en Indonesische Rode Kruis zie: http://www.ifrc.org/cgi/pdf_appeals.pl?rpts06/IDeq27050601.pdf

Hulp aan slachtoffers aardbeving Java

Nederlandse Rode Kruis opent gironummer

Het Nederlandse Rode Kruis opende zaterdag gironummer 661 voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Indonesië. De hulpverlening komt op gang. In samenwerking met het Indonesische Rode Kruis heeft het internationale Rode Kruis een gezondheidspost geopend in het rampgebied. Ook zijn er ondermeer tenten en voedselpakketten uitgedeeld. Er zijn 400 vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis gemobiliseerd.

De zware aardbeving op het Indonesische eiland Java heeft naar schatting aan ongeveer 1500 mensen het leven gekost. Er zijn zo'n 1000 mensen gewond geraakt. De materiële schade is groot. Veel woningen zijn ingestort. Naar schatting zijn 20.000 mensen getroffen door de ramp.

De aardbeving had een kracht van 6.2 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag ten zuiden van de stad Yogyakarta. Op veel plaatsen zijn de telefoon- en elektriciteitsleidingen gebroken. Straten zijn bezaaid met puin. Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan Merapi, die de laatste tijd actief is. Het Rode Kruis had opvangkampen voor slachtoffers van de Merapi opgebouwd. Deze worden nu gebruikt voor de slachtoffers van de aardbeving. Een mobiel veldhospitaal in Atjeh dat gebruikt is voor de opvang en verzorging van slachtoffers van de tsunami is onderweg naar het rampgebied.

Het Nederlandse Rode Kruis

Op dit moment worden de noden in het gebied in kaart gebracht. Mocht er meer hulp nodig zijn dan steunt het Nederlandse Rode Kruis haar Indonesische zusterorganisaties met geld of mankracht. Giro 661 is inmiddels geopend. Het Nederlandse Rode Kruis is al langer werkzaam in Indonesië. Niet alleen biedt de organisatie hulp na de tsunami, ook zijn er structurele projecten. Onderdeel daarvan is het trainen van vrijwilligers om te opereren in rampsituaties. In het rampgebied zijn vrijwilligers actief die getraind zijn door het Nederlandse Kruis.

Hulpverlening Rode Kruis op een rijtje


- 400 vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis zijn actief in het rampgebied


- Er zijn 2 medische teams uit Bogor and Singapore RC onderweg naar het rampgebied


- In Bantul is een gezondheidscentrum geopend


- Een veldhospitaal dat eerder in Atjeh is gebruikt, is onderweg naar Jogyakarta


- Medicijnen zijn geleverd vanuit Semarang naar Jogyakarta


- 1000 tenten, 6 veldhospitaal tenten en 500 body bags zijn geleverd in het rampgebied


- Voedsel, zeil en hygiene pakketten zijn onderweg naar het rampgebied.


- In Medan staan hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis klaar om hulp te verlenen indien het nodig is




Het Nederlandse Rode Kruis