Lankhorst Public Relations

Nieuw 2006: Schotland festival House of Britain

Schotland komt naar Nederland.

Op 27 en 28 mei 2006 wordt een grootschalig Schots Festival (v/h Keltisch Festival) georganiseerd in de Hollandse Biesbosch te Dordrecht.

Schotland dat vanaf de Middeleeuwen al goede betrekkingen onderhoudt met Nederland pakt het weekend direct na Hemelvaart op grootse wijze uit met een festival dat Schotland in totaal zal vertegenwoordigen. Een week end vol muziek, dans en sport, maar ook cultuur, eten, drinken, reizen, natuur en dieren zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Het muziekprogramma is beide dagen verschillend. Uiteraard vormt de doedelzakmuziek hier een belangrijk onderdeel. Op zaterdag, tijdens The Continental Pipe Band Championships strijden ± 20 doedelzakbands uit diverse West Europese landen om deze continentale titel. De zaterdag eindigt met een gezamenlijk optreden van alle bands, wanneer 400 pipes and drums, tijdens de Massed Band, een oorverdovend salute brengen aan The Chieftain of the Day.

De zondag staat in het teken van de solo kampioenschappen voor pipes en drums.

Eveneens op zondag de Internationale Doedeldag met optredens van 15 verschillende groepen uit geheel Europa hier wordt doedelzakmuziek ten gehore gebracht, die niet alleen uit Schotland komt.

Beide dagen kunnen bezoekers genieten van diverse folkgroepen die vanuit Schotland op het festival zijn uitgenodigd om te laten horen dat er meer muziek uit hun land komt dan doedelzakmuziek, maar o.a. ook de Nederlandse groep Rapalje is van de partij.

Demonstraties van Schotse Highland Dancing en Schotse Country Dancing worden vertoond.Via workshops kunnen de bezoekers kennis maken met deze wervelende dansen.

Uiteraard ook aandacht voor de Highland Games Heavy Event. Onder leiding van oud wereldkampioen Wout Zijlstra bedrijven deze zeer sterke en goed getrainde sportmannen hun spectaculaire sport, met o.a. boomstam werpen, hamerslingeren, kogelstoten, gewichtgooien over de balk.

Shows van Britse hondenrassen, Shetland Ponys, Shire Horses, demonstraties van werken met roofvogels zijn beide dagen aanwezig.

U kunt kennismaken met de Scottish Game Keeper Steward Marshall die lezingen geeft over Scottish Wildlife en de mogelijkheid om met hem op wildsafari te gaan op het schiereiland Kyntire.

Demonstraties schapendrijven (Scottish Blackface sheep) met border collies ontbreken eveneens niet.

Daarnaast zijn er volop Schotse producten in de aanbieding in de vele lifestyle stands en kan men genieten van een Whisky Nosing and Tasting, maar ook van de uitstekende andere producten die te verkrijgen zijn in de Schotse Pub.

In de stand van Visit Scotland (www.visitscotland.com) wordt de Schotse cultuur niet vergeten. U kunt hier volop informatie krijgen over toeristische bezoeken aan pre-historische plaatsen, kastelen, musea, tuinen, steden, wandelroutes, highlands, maar ook accommodaties en de diverse manieren om in Schotland te komen en te reizen worden toegelicht.

Het Keltisch Festival, al jaren een goed georganiseerd evenement is hierin opgegaan.

De Keltische connectie blijft bestaan en er zal voldoende ruimte zijn voor andere Keltische presentaties dan de Schotse.

Het Festival wordt zaterdag 27 en zondag 28 mei 2006 gehouden op het evenementen terrein van de Hollandse Biesbosch te Dordrecht.

Entree voor volwassenen bedraagt 19,00 per volwassene, kinderen tot 7 jaar vrij entree en kinderen tot 15 jaar 2,00 p.p. On-line kaarten voor volwassenen 17,00 p.p. te bestellen via website www.schotlandfestival.nl of tel. 0118-441 777

Het Schotland Festival is een samenwerking van VisitScotland en Van der Geest & Rutten.

Aad van Duivenbode van House of Britain is toegetreden tot de organisatie van het festival en zal het sponsortraject voor zijn rekening nemen.