Ingezonden persbericht

1001-soortendag: op zoek naar de rijkdom in de Nederlandse natuur

In het weekend van 27 en 28 mei a.s. wordt de soortenrijkdom in maar liefst 28 natuurgebieden in Nederland in het zonnetje gezet. Dan vindt namelijk de 1001-soortendag plaats! Voor het eerst vindt een dergelijk evenement plaats in zoveel natuurgebieden tegelijkertijd!

In de 28 natuurgebieden, verspreid over het hele land, gaan enkele honderden natuurdeskundigen samen met enkele duizenden bezoekers op pad om binnen 24 uur zoveel mogelijk soorten in de gebieden te tellen.

Er leven veel meer bijzondere soorten dan u voor mogelijk houdt! Wat dacht u van een iepenzonnetje (soort korstmos), een achtogige bloedzuiger, een vuilwitte zakpijp (leeft in zee), een ganzenvoetje (soort zeester) en een rimpelsteenloper (soort duizendpoot)? De natuur zit vol verrassingen en bijzondere organismen!

Tijdens de 1001-soortendag wordt op iedere locatie voor publiek een groot aantal activiteiten georganiseerd. Ieder centrum heeft een eigen creatieve invulling aan het weekend gegeven. Voorbeelden van activiteiten zijn: vleermuisontdektochten, zoeken naar zoutwaterschatten, vogelgeluiden dictee, roofvogeltellingen, 1001-soortenspoor, excursie voor blinden en slechtzienden, vroeg in het veld excursie, ringslangenwandeling, diersoorten scoren in het ochtendgloren, vogels ringen, kriebelbeestjespad etc. (in de bijlage is een uitgebreidere lijst opgenomen)
Bij veel centra worden ook speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Er wordt samengewerkt met de WILDzoekers, de grootste jeugdnatuurclub van Nederland (zie: www.wildzoekers.nl)
Bij ieder centrum wordt ook een presentatie gehouden van de resultaten van de telling, bij diverse centra wordt een 1001-soorten markt gehouden met kramen en activiteiten.
Nadere informatie per centrum is te vinden op: www.bezoekerscentrum.info. Op deze site staat een overzicht van alle deelnemende centra en hun activiteiten. Aan het eind van het weekend zijn hierop ook alle resultaten van de tellingen te vinden! De definitieve resultaten zijn bekend op 28 mei om 20.00 uur.

De 1001-soortendag wordt georganiseerd door het (landelijk) Netwerk Bezoekerscentra, onder leiding van het IVN en is gesponsord door het VSB fonds.
De 1001-soortendag is onderdeel van het project 'Bezoekerscentra op de bres voor biodiversiteit'. Dit project beoogt het publiek bewust te maken van de biodiversiteit in de Nederlandse natuur, op welke manier deze bedreigd wordt en welke maatregelen genomen (kunnen) worden om de achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan.
Bij het netwerk zijn maar liefst meer dan 110 bezoekerscentra en informatiecentra aangesloten. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Kring van Gelderse bezoekerscentra zijn partners in het netwerk.
Tijdens de 1001-soortendag wordt nauw samengewerkt met de VOFF, de koepelorganisatie van soortentellende organisaties, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert. Zij doen hun telling vanuit bezoekerscentrum Oisterwijk. De VOFF zal de tellingen die tijdens de 1001-soortendag gedaan worden gebruiken voor hun inventarisatiebestand. Voor meer informatie kijk op: www.voff.nl