Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Hans Capel verrassende winnaar NK Fischer Random Chess

Ondanks de aanwezigheid van drie internationaal meesters en een FIDE-meester heeft de titelloze Hans Capel verrassend het derde Martin Walop Fischer Random Chess toernooi in Amsterdam gewonnen. Hij versloeg in de zevende en laatste ronde IM Maarten Solleveld die het gehele toernooi aan de leiding ging. Het Martin Walop toernooi, genoemd naar de in december 2005 overleden oud-voorzitter en medeoprichter van FischerZ, geldt als het officieuze Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess waarbij de computer de beginopstelling bepaalt. Er waren zaterdag 27 mei dertig deelnemers in café en bierbrouwerij 'De Bekeerde Suster' aan de Kloveniersburgwal.

Hans Capel is een veertigjarige controler uit Nieuw-Vennep die vijf jaar geleden afscheid nam van het wedstrijdschaken. Daarvoor speelde hij onder andere bij Grasmat en Max Euwe. 'Misschien is dit kampioenschap het zetje in de rug om weer eens een club te gaan bezoeken', aldus de winnaar na afloop.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Capel met de 'husselschaaktitel' naar huis zou gaan. Op papier waren de IM's Hans Böhm, Piet Peelen en Maarten Solleveld de belangrijkste kanshebbers, met FM Peewee van Voorthuijsen als gevaarlijke outsider. Dit ondanks het feit dat Van Voorthuijsen naast zijn eigen rapidpartijen ook de computerindeling maakte. Terwijl Böhm, Peelen en Van Voorthuijsen halverwege het toernooi hun eerste hele en halve punten inleverden, kegelde wiskundige Solleveld zonder mededogen zijn tegenstanders omver. De 27-jarige Amsterdammer leek met 6 uit 6 onbedreigd op de eindzege af te gaan, totdat hij in de laatste ronde Hans Capel ontmoette. Deze wist hem met wit in een dodelijke penning te brengen, waar Solleveld niet meer uitkwam.Op basis van het onderlinge resultaat werd de speler uit Nieuw-Vennep tot winnaar uitgeroepen. De toernooiwinnaar bleef ongeslagen en speelde tweemaal remise tegen Piet Peelen en uw verslaggever.

De verrassende winnaar Hans Capel

Naast de reguliere geldprijzen deelden de organisatoren van FischerZ nog twee speciale prijzen uit. De damesprijs ging wederom naar Monique van de Griendt, terwijl Kees Scherpenisse (Oegstgeest'80 en Daniël Noteboom) de ratingprijs tot 2000 in de wacht sleepte. Beiden behaalden 4½ punt.

Open NK Martin Walop Fischer Random Chess

1-2 Hans Capel en Maarten Solleveld 6

3-6 Dennis Brouwer, Peewee van Voorthuijsen, Hans Böhm en Geon Knol 5
Totaal 30 deelnemers. De toernooiwinnaar werd bepaald door onderling resultaat.

Bart Stam