Ingezonden persbericht


-----------------------
persbericht

Culturele Zondag 28 mei 2006

Zochers Zondag - een zomerse zondag in Utrechts groen

13.00 - 17.00 uur, toegang gratis!

Utrecht staat tijdens de Culturele Zondag van 28 mei 2006 in het teken van kunst in de openbare ruimte. De Berlijnse kunstenaar Hester Oerlemans laat zich inspireren door het Zocher Singelplantsoen, één van de vijf Nederlandse parken die op de Rijksmonumentenlijst staan. Samen met ballonnenkunstenaar Sean Rooney (Berlijn) presenteert zij een uniek beeldende kunstproject van slechts één dag. Kostuums gemaakt van ballonnen tonen de geschiedenis van twee eeuwen van flaneren en showen in het park. Zochers Zondag is ook de dag van de opening van de kleine biënnale op Fort 't Hemeltje. Daar zijn in het groen 10 nieuwe kunstwerken te zien die door internationale kunstenaars speciaal voor kinderen én volwassenen zijn gemaakt. Leuke doe-kunst, theater, muziek en lekker eten en drinken.

Hester Oerlemans is van oorsprong schilder, maar legt zich de laatste jaren toe op projecten en installaties op onverwachte plekken in de openbare ruimte. Voor Zochers Zondag liet Oerlemans zich inspireren door het Zocher Singelplantsoen, al meer dan 160 jaar voor veel bewoners van Utrecht een geliefde plek, waarvan maar weinig mensen de geschiedenis kennen. Ze wil de bezoekers de vluchtigheid van de tijd laten zien en kiest daarbij voor een bij uitstek vluchtig materiaal: ballonnen. De samenwerking met Sean Rooney uit Berlijn is gebaseerd op de ontwerpen van Oerlemans en de behendigheid met ballonnen van Rooney. Er lijkt niets te zijn wat hij niet met ballonnen kan maken: kleding, dieren, bomen, etc. Het resultaat is te zien in een gratis modeshow om 13.15, 14.15, 15.15 en 16.15 uur. Het lange wandelpad van de Singel wordt omgetoverd tot een ware catwalk waarop modellen heen en weer paraderen. Naast deze bewegende ballonkunstwerken komen er op verschillende plaatsen in het park luchtige en kleurige beelden van ballonnen te staan, te hangen, te drijven of te zweven.

De kleine biënnale

Tijdens Zochers Zondag kan iedereen ook gratis naar de opening van de kleine biënnale op het Fort 't Hemeltje. Tussen dit Utrechts groen worden tien nieuwe kunstwerken gepresenteerd. De kleine biënnale is een evenement voor iedereen boven en onder de achttien. Een actief avontuur in een ruige natuurlijke omgeving met leuke doe-kunst, theater, muziek en lekker eten en drinken. Bezoekers (jong en/of oud) worden actief betrokken bij de kunstwerken en fungeren als levende kanonskogel of maken zelf landkaarten van het forteiland, die dan weer tentoongesteld worden.

Voor de hele familie

Beide kunstmanifestaties zijn voor de hele familie en gratis toegankelijk. Bezoekers van het Zocher plantsoen kunnen dankzij samenwerking met de GVU met speciale bussen naar het fort gebracht worden om de kleine biënnale te beleven. Tussen 13.00 - 17.00 uur rijden de GVU-bussen heen en weer tussen de twee locaties, kijk voor vertrektijden in de folder van Culturele Zondagen of op de website www.culturelezondagen.nl. Overigens is het fort goed bereikbaar met de fiets of auto. Kijk voor een routebeschrijving in de folder van de Culturele Zondagen of op www.dekleinebiennale.nl. Folders zijn verkrijgbaar bij VVV, bibliotheken en diverse culturele instellingen in Utrecht.

Zochers Zondag wordt georganiseerd i.s.m. stichting Storm. Stichting Storm organiseert culturele projecten voor kinderen en jongeren waaronder theaterfestival Tweetakt (25 maart t/m 2 april 2006) en tweejaarlijks de kleine biënnale, een kunstententoonstelling voor iedereen vanaf 4 jaar. Met dank aan de Vrede van Utrecht.
---

Nadere informatie
Mariëlle Pals, Projectleider Culturele Zondagen, (030) 2862231 / 06 - 30414885 / marielle@vredenburg.nl

---- --