Gemeente Amsterdam



Dag van het Park in Amsterdam

Kom zondag 28 mei naar het park!

2 mei 2006
-
Milieucentrum Amsterdam en Oscar van Offeren
Op de laatste zondag van mei vindt net als vorig jaar de nationale Dag van het Park plaats. Meer dan 250 parken in Nederland veranderen die dag in een levendige plek voor culturele, sportieve en culinaire activiteiten. In Amsterdam doen maar liefst 19 parken en volkstuinparken mee.

De Dag van het Park heeft voor iedereen wat te bieden, bijvoorbeeld theatervoorstellingen, sport en spel voor kinderen en jongeren, picknicks, Nordic Walking clinics, themawandelingen, vogelexcursies en mooie of spannende verhalen door echte verhalenvertellers!

De Dag van het Park is een initiatief van de ANWB. Zij heeft gemeentes uitgenodigd om in het kader van de Dag van het Park activiteiten te westerparkkleur244x244.jpg (56 Kb) organiseren in hun parken. In Amsterdam heeft Milieucentrum Amsterdam de coördinatie van de Dag van het Park op zich genomen. Op deze dag willen de organisatoren en vrijwilligers het belang en de waarde van de stadsparken nog eens goed onder de aandacht brengen. De parken en groengebieden van de stad staan continu onder druk van verstedelijking. Het is voor de vitaliteit en de leefbaarheid in de stad van groot belang dat deze groene oases van rust behouden blijven voor natuur en recreatie.

Amsterdammers hechten veel waarde aan de mogelijkheid van recreatie in hun directe leefomgeving. Op de Dag van het Park zullen in bekende en minder bekende parken leuke activiteiten te beleven zijn voor jong en oud!

U kunt hieronder klikken op de naam van een park voor het programma: * Wertheimpark
* Beatrixpark
* gedenkpark de Nieuwe Ooster
* Sloterpark
* 9 volkstuinparken in Osdorp en Geuzenveld
* dagvanhetparklogo.gif (12 Kb) Sarphatipark
* Erasmuspark
* Rembrandtpark
* Westerpark
* Diemerpark

Sloterpark

13.00 tot 17.00

Op kinderboerderij het Sloterpark zijn feestelijke kramen suikerspinnen, poffertjes, een draaimolen en een springkussen. Hiervandaan vertrekt de rondrit met paard en wagen.

Programma

13:00-14:30 Finale streetdance wedstrijd.
14:30 Demonstratie Freestyle frisbee
14:00-15:00 Rondleidingen op Manege eiland (ingang: G. Bouwenszstraat)

15:00 Natuurverhalen vertelling
15:00 Excursies op volkstuinen Bijenpark en Tygeno (verzamelen bij de ingang).
15:00 Natuurexcursie "Eetbare planten"
16:00 Natuurverhalen vertelling
16:00 Vogelexcursie

Doorlopend:
* Muziek
* Gratis klim activiteiten voor kinderen van 6 tot 80 (door Adventure Park).
* Vaartochten met gids door de natuur (elk uur)

Wertheimpark

12:00 tot 17:00

parkjongenmetboot.jpg (51 Kb) In het Wertheimpark valt op 28 mei van alles te leren over de natuur en het milieu. Daarnaast is er ook van alles te beleven op cultureel en creatief gebied. In het park worden lekkere hapjes en drankjes verkocht en kan lekker geluierd worden onder het genot van een muziekje.

Programma

12:00 Rondleiding door de Hortus. Verzamelen in het Wertheimpark, max. 30 personen.
15:00 Natuurwandeling door de buurt met een gids van IVN. Verzamelen in het Wertheimpark, max. 15 personen.
15:30 - 16:30 Spreekuur van de plantendokter van de Hortus. Is uw plant ziek, neem dan de plant - of een plantendeel - mee! 16:15 Vertelling door professionele verhalenverteller.

Doorlopend
* Geologische buurtwandeling. Aan de hand van een routebeschrijving doe je bijzondere geologische ontdekkingen in de buurt. * `Fort Plankenstein', timmeren en knutselen voor kinderen. * Natuurspeurtocht door het Wertheimpark. Bekijk de stadsnatuur met eigen ogen.
* Unieke theateract `Grasland', een instant-theater-ervaring voor twee personen.
* Leer zelf het weer voorspellen. Maak een juiste voorspelling en win!
* Jeu de Boules. Maak kennis met deze sport en doe mee. * Bomenwandeltocht in de buurt. Aan de hand van een routebeschrijving leer je bijzondere bomen in de buurt kennen. * Live muziek van straatmuzikanten.

De Groene Wandeldag

Volkstuinparken in Osdorp en Geuzenveld

13:00

De Vrije Geer - Wiedijk park - het Vat - Eigenhof - T.i.g.e.n.o. - De Eendracht - Bijenpark (Slotermeer) - Volkstuinpark Osdorp - Lissabon

Op de negen bovenstaande volkstuinparken in Osdorp en Geuzenveld vindt om 13:00 een natuurwandeling plaats onder leiding van een gids. Tijdens deze wandeling leert u alles over de vaak bijzondere natuur op de volkstuinparken. Verzamelen bij de (hoofd)ingang van het park.

De Nieuwe Ooster

13:00

Van oude bomen, de dingen die voorbij gaan...

In het meer dan honderd jaar oude gedenkpark van De Nieuwe Ooster vindt op zondag 28 mei een seizoenswandeling plaats. De wandeling begint om 13.00 uur bij de wachtruimte, naast het Aulagebouw. Iedereen is welkom deel te nemen.

Bijzondere gedenkstenen herinneren aan de maatschappelijke, politieke en culturele geschiedenis van Amsterdam. Een uitgebreide verzameling oude, monumentale bomen en een gevarieerde vogelpopulatie maken van het park een belangrijk natuurgebied in de stedelijke omgeving. De rondleiding voert langs strijders en dichters, via beuken en esdoorns, naar prachtige bijna vergeten gedenktekens. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Saphatipark

12.00 tot 15.30

parkjongenmetworm.jpg (42 Kb) Amsterdam Oud Zuid presenteert op de Dag van het Park het Sarphatipark, een `groene parel' in de dichtbevolkte wijk de Pijp. Het Sarphatipark is een prachtig voorbeeld van de Engelse landschapsstijl en vormt samen met de aangrenzende karakteristieke huizen een uniek cultuurhistorisch monument.

In het park wordt al lange tijd gewerkt aan grootschalig onderhoud. Het stadsdeel doet dat in nauwe samenwerking met het Natuur-en Milieuteam de Pijp, Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en buurtbewoners. Zondag 28 mei is een uitgelezen moment om iedereen de resultaten te laten zien van alle werkzaamheden die hebben plaatsgevonden.

Programma

12.00 uur: Opening "Dag van het Park" door de Wethouder Openbare Ruimte Paul van Grieken.

Ontvangst en uitdelen aan het publiek van culturele wandelingen door de Pijp. U kunt deze routes zelfstandig lopen.

12.30-13.30 Eerste rondleiding: `Beheer en medebeheer van het park'.

Rondleiding door een medewerker van het Natuur- en Milieuteam langs de educatieve onderdelen in het park en uitleg over de inzet van buurtbewoners bij het medebeheer van het park.

13.30-14.30 Tweede rondleiding: `Renovatie; wat is er gedaan, wat gaan we nog doen'?

Presentatie over de aanleg van de natuurlijke oevers, restauratie monument Samuel Sarphati, poldergemaal en bruggen. Door: Querijn Verhoog, ontwerper Sarphatipark.

14.30-15.30 Derde rondleiding: `Bomen in het park'. Bomenkenner, Peter van der Fluit leidt een wandeling langs monumentale bomen in het park.

Trefpunt voor de rondleidingen: het Gemaal.

U kunt zich aanmelden voor een rondleiding via
e.vanas@oudzuid.amsterdam.nl

Doorlopend
* Sport en spel in het park
* Medewerkers van Sportcentrum de Pijp organiseren tussen 12.30-15.30 uur allerlei sport-en spelactiviteiten voor kinderen en tieners in het park. Voor volwassenen is er een trimcircuit bij de nieuwe trimbaan in het park.
* Activiteiten voor kinderen: kinderspeelplaats. Zweeds loopspel, ren-je-rot en spelencircus.
* Activiteiten voor tieners: basketbalveld. Basketbal , tafeltennis en straatvoetbal.
* Verder zal het Natuur- en Wijk Team promotie maken voor hun activiteiten bij het Gemaal. Hier bevindt zich ook de kinderspeelplaats.

Meer informatie: www.oudzuid.amsterdam.nl of bel 020-678 1678.

Erasmuspark

13:00 tot 16:30

Programma:
* Route door park aan de hand van de boomhoroscoop * Verhalenverteller: verhalen over de natuur
* Muziek (zangeres, zingt een lied voor elke naam) * Workshop: afdruk van een boomblad maken (Ilse van der Weide) * Expositie over boomstammen op doek (Gabrielle Zwueste) * Informatiekraam: o.a. geveltuinenactie, groene wandeling door het stadsdeel
* Theetuin
* evt. sportactiviteiten (voetbal)

Rembrandtpark

(Zeer voorlopig progamma.)
* 17e eeuwse dag
* Oud-hollandse spelletjes
* Schilderijenexpositie leerlingen 7e Montessorischool. * Bob Ross schilder evenement voor bewoners als opening * Kinderen schilderen met licht
* Expositie over Rembrandtpark bij de Stoker in de Baarsjes om ook daar bewustzijn van park te vergroten, i.s.m. VVR * Fietstaxi's kunnen door het park rijden tbv ouderen en minder validen
* Barbecue in het park.
* Koffieconcert in keet Kinderboerderij.

Beatrixpark

11:00 - 16:00

11:00 Bomenwandeling met gids van IVN.
11:00 Tai Chi-les
11:00-14:30 Schminken
11:00-16:00 Nordic Walking demonstraties
11:30-12:30 ZOO gitaarduo
12:30-15:00 Hondenparcours van Kynologenclub Amsterdam 12:30-13:30 Python saxofoonkwartet - Tangovirtuoso 13:45-14:45 Hoge Hoedproducties - Sangria muziektheater 14:00 Rondleiding door Artsenijhof met gids van IVN 15:00-15:30 Maracatu Atomico - Braziliaanse carnavalsmuziek Doorlopend
* Verhalenverteller voor kinderen (voorstelling: 15 minuten) * Indianentent met kinderactiviteiten (onder voorbehoud) * Boomverzorgers
* Kinderboerderijdieren
* Thee en taart in De Theetuin, Koffie bij Espressi, Poffertjes bij de poffertjeskraam en IJs, Hot Dogs en frisdrank bij de vaste venter in het park.

Cultuurpark Westergasfabriek (Haarlemmerweg)

park2dames.jpg (42 Kb) In 2004 is op het terrein van de vroegere Wester gasfabriek, Cultuurpark Westergasfabriek geopend. Amerikaans landschapsarchitect Kathryn Gustafson heeft rondom de 16 monumentale gebouwen van de Wester Gasfabriek, een ruimtelijk opgezet park ontworpen. Het Cultuurpark verbindt het ernaast gelegen Stadspark met de groene buitengebieden waar onder andere kinderboerderij Westerpark, begraafplaats Sint Barbara, de schooltuinen en de buurtboerderij gevestigd zijn. In de monumentale gebouwen van het park zijn allerlei culturele organisaties gevestigd. Tijdens de Dag van het Park kunt u overal een kijkje achter de schermen nemen en meedoen aan activiteiten op het gebied van natuur en cultuur. Hieronder vindt u een impressie. Voor precieze tijden en mogelijkheden kunt u kijken op www.westerparkkunst.nl of bellen met SVP-Kunst tel.020-5810191.

Natuur

7.30- 15.30 Verschillende natuurexcursies waaronder waterbeestjes, bijzondere bomen en eetbare planten en kruiden,

Historie

11.00-17.00 Tentoonstelling 100 jarig bestaan Rooms-Katholieke begraafplaats in kapel

Rondleidingen door beheerder Johan Degenkamp

Rondleidingen over het Westergasfabriek terrein

(historie Westergasfabriek en omgeving, omvorming tot Cultuurpark, ecologische en technische aspecten en het ontwerp van landschaparchitect Katrynn Gustaffson)

Uitkijkpunt

11.00-18.00 Zesentwintig meter de lucht in. De hoogwerker van Pius Floris boomverzorgingsbedrijf biedt een prachtig uitzicht over het Westerpark.

Jeugd

11.00-18.00 Boomklimmen en kratstapelen, avonturenclub met survivalactiviteiten, speuren naar kleuren op de schooltuinen, Basta Kindertheater, schilderwedstrijd de Kleine Rembrand, verschillende activiteiten rondom schapen scheren op de kinderboerderij, tennis en een luchtkussen bij de tennisbaan, lammetjes aaien op de schapenweide, creatieve activiteiten voor baby's en peuters bij kinderdagverblijf Billie, poppenkast met kinderschminken, workshops kinderyoga, kano varen, skaten en panna (voetbal).

Muziek

13.00-18.00 Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Workshops djembé spelen door percussionist Moussé Dramé, de 16 man sterke Bigband Westerpark met swing (oude Jazz), The Cheerful Fruitflies (Boogie Woogie, Blues en Ragtime) en Stuurbaard Bakkebaard met hun bijzondere combinatie van blues en rock & roll met chansons en geluidseffecten.

Film

13.00-16.00 Opmerkelijke parkfilms in bioscoop Het Ketelhuis

Sport en spel

11.30-18.00 Fietsvaardigheidstest ANWB, Ligfietsparcours, Korfbalwedstrijden, Tallbike jousting (lansdueltoernooi met hoge fietsen) en Freestyle frisbee.

Kunst

10.00-16.0 Fototentoonstelling Seizoenen rondom de buurtboerderij, beeldenwandeling m.m.v. beeldend kunstenaar Frits Nolte, Rembrand recycling project bij de Kunstfabriek, tentoonstelling Kubisme bij Artolive, verkoop handgemaakte inrichtingsaccessoires uit verre landen bij Household Hardware.

Theater

11.00-17.00 Droomwandeling met muziek en theater door wandelvereniging Nemo, Surinaamse meesterverteller Jules Niemel, Babok Kijkdoostheater, Illustratrice en kinderboekenschrijfster Marijke van Mil, Iraans theatermaakster Susan Rezai , Straattheater van Patricia Suer, Verhalenvertelster Anne van Delft en muzikant Shahand Sahebdivani met verhalen uit Perzië en 1001 nacht.

Bezinning

13.00-17.30 Korte workshops voetreflexmassage, Chi Kung (Chinese gezondheidsoefeningen) Tai Chi (Chinese bewegingskunst) en Shamanisme.

Vervoer

11.00-18.00 Drie paardentrams bespannen met prachtige Friese paarden vervoeren u gratis door het park.