Gemeente Amsterdam



Roots & Routes 2006 tijdens Ortel Dunya festival 28 mei 2006

15 mei 2006
-

ROOTS & ROUTES is terug in het oude nest! Vijf jaar na de allereerste editie van ROOTS & ROUTES tijdens het Dunya festival in 2001 keert het terug met een speciaal optreden in het park bij de Euromast. R&R muziektalenten zullen samen met de Braziliaanse groep Turbo trio en het uit Frankrijk afkomstige gezelschap Madioka 'n Rafika het Ortell Dunya festival verrassen met een stroom van betoverende wereldse klanken. Een uniek onderdeel van het festival vormen de workshops en masterclasses die ROOTS & ROUTES in samenwerking met Ortell Dunya organiseert, van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei.

Ter voorbereiding op het optreden van zondag 28 mei volgen de talenten vier dagen lang workshops en masterclasses onder leiding van ervaren muzikanten, met als hoogtepunt de final masterclass van Madioko en Turbo Trio. Tijdens deze vier dagen krijgen de talenten de kans om intensief hun skills te trainen en de show voor te bereiden die zij live performen op het WBR podium. Aansluitend vinden op hetzelfde podium de optredens plaats van de masters, waarin zij zullen worden bijgestaan door de rhymes, beatbox, funky gitaarspel en zwiepende drumsolo's van de talenten.

Bruggen bouwen

ROOTS & ROUTES zet zich in om jongeren met talent en ambitie op het gebied van muziek, dans en media in diverse trajecten verder op weg te dunya208x80.jpg (34 Kb) helpen. R&R slaat daarin de brug tussen talent en de praktijk door samenwerking aan te gaan met verschillende media-instellingen, culturele- en jongerenorganisatie's, kunstvakopleidingen, festivals en bekende en minder bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Tegen deze achtergrond krijgen de R&R talenten dit jaar een masterclass van Madioko 'n Rafika, Turbo Trio en workshops van Izaline Calister en Roël Calister.

Internationale crossovers

Madioko is de naam voor het producersduo Dany'o en Isaac. Samen met hun band en de Marokkaanse zangeres Rafika weten ze met pakkende crossovers de sounds van Noord Afrika ten gehore te brengen. Stevige Afrikaanse ritmes en ingenieuze melodieën laten ze opstuiven uit moderne en traditionele instrumenten.

lambada.jpg (60 Kb) Voor Turbo trio is de rijke Braziliaanse muziek het startpunt. Het drietal bestaat uit producer Tejo Demasceno, MC Bnegao en Alexandre Basa. Optredens van Turbo Trio gaan gepaard met ongebreideld enthousiasme, energie en snelheid. Via reggae, Braziliaanse punk carioca tot iedere andere beat die de groep oppikte, slepen ze je mee door de straten van Rio de Janeiro en Sao Paolo!

Workshops voor jong talent

De talenten werden onder andere geworven tijdens de workshops, optredens en jamsessies van ON THA MOVE - ROOTS & ROUTES die in de afgelopen maanden in samenwerking met Kunst Onder Andere en het het World Music and Dance Centre werden georganiseerd. Bij een aantal edities werd samengewerkt met FunX die een aantal jongeren begeleidde bij het samenstellen van een nieuwsitem.

Vanaf de workshops tot en met de optredens, maken R&R mediatalenten (jonge schrijvers en filmers) onder leiding van mediaprofessionals verslagen en videoregistraties die uitgezonden worden op lokale en regionale radio (E-TV en FunX) en regionale en nationale TV (TV Rijnmond en theBOX). Hierbij krijgt multicultureel mediatalent training on the job. De optredens en regionale televisie-uitzendingen dragen bij aan een verspreiding van de ROOTS & ROUTES-gedachte.